Mikkel Schiøtz fra Greve har sendt Politiken dette billede af sin have, der er blevet oversvømmet på grund af et stoppet kloakrør. Der er intet synligt græs i hans 800 kvadratmeter store have.
Foto: Mikkel Schiøtz

Mikkel Schiøtz fra Greve har sendt Politiken dette billede af sin have, der er blevet oversvømmet på grund af et stoppet kloakrør. Der er intet synligt græs i hans 800 kvadratmeter store have.

Danmark

Danske huse skal op på sokler

Danmark må indrette sig på at få flere kraftige vandskyl i fremtiden. Blandt andet skal husene sikres bedre, siger en professor i spildevand.

Danmark

De kraftige regnskyl er en del af vores fremtid. Så dansk byggeri må indrette sig efter vandmasserne.

Det siger professor i spildevand Mogens Henze fra DTU's institut for miljø og ressourcer.

Ifølge ham kunne en stor del af de seneste dages oversvømmede kældre og afløb undgås, hvis danske huse var hævet fra jorden.

»Med de kraftigere regnskyld, klimaforandringerne betyder for os, bliver vi nødt til at indrette vores boliger, så de ikke svømmer over, hver gang der kommer meget vand«, siger professoren.

Æstetikken har vundet - vi har tabt Han mener, at æstetikken har vægtet for meget i nyere dansk byggeri.

»I gamle dage byggede man en trappe, så der var tre trin op til huset, men nu bygger man husene helt nede på jorden. Arkitekter og byplanlæggere synes, at et hus i jordniveau ser pænere ud end et hus, der bliver hævet på en sokkel, og så tror de, ingeniørerne klarer resten. Men det kan de ikke. Det kan vi se i dag«, siger Mogens Henze.

På grund af de seneste dages regn har store dele af Sjælland i dag stået under vand, veje har været spærret af vandpytter på størrelse med søer, og politiet har måttet fraråde al udkørsel i de værst ramte områder.

Danskerne er dovne
Men danskerne kunne selv gøre meget mere for at undgå dagens vandkaos, siger professoren.

»Folk er ikke så gode til at passe deres kloakløb til huset. Det er husejerens eget ansvar at rense dem og få kloakkerne spulet en gang imellem. Men man er tilbøjelig til først at tænke på det, når det går galt«, siger Mogens Henze.

Han minder om, at hvis vandet siver langsomt ud af afløbet, er det tegn på, at trænger til at blive spulet. Og hellere gøre det før end siden.

Men i øvrigt kunne kloaksystemern være indrettet smartere, siger professoren. Og kommunerne kan gå godt begynde at spare sammen til nye investeringer på området.

»Vores kloakker kunne godt have udnyttet naturlige bassiner og huller bedre. Klimaforandringerne giver voldsommere og voldsommere regn, og det kræver, at kommunerne investerer i nye kloaksystemer. Hvis vi bare beholder det nuværerende system, vil der oftere og oftere ske oversvømmelser. Så der skal ske noget«, siger professoren.

Varselssystemer på vej
Men selv om infrastrukturen, teknologi og byggeri fornys, vil det mere ekstreme vejr fortsat give os udfordringer, spår Mogens Henze.

»Jeg tror ikke, vi nogensinde kan slippe helt for oversvømmelser«, siger han.

Derfor er det vigtigt, at vi udvikler varselssystemer, så for eksempel trafikken ikke ender helt i kaos, hver gang de store regnvejrsskyer smiler til Danmark.

»Der er vejtunneller, som fyldes med vand, hver gang der er meget regn. Vi skal have et system, så man kan varsle en oversvømmelse nogle timer i forvejen, og trafikken kan blive ledt den rigtige vej«.

Må leve med vandet

Et sådant system arbejder ingeniørerene på DTU for tiden med at udvikle, ligesom de udtænker planer for, hvordan byggeriet kan blive mere modstandsdygtigt mod regnen.

»Vi bliver nødt til at lære at leve med vandet og tænke det ind i vores byer«, siger Mogens Henze.

/ritzau/

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden