Jehovas Vidner beskyldes for at beskytte pædofile

Nystartet forening, der hjælper pædofilramte ofre fra Jehovas Vidner, mener, at den religiøse organisation beskytter pædofile.

Danmark

Den katolske kirke er ikke ene om pædofili-skandaler.

Også Jehovas Vidner i Danmark har problemer med pædofile, skriver Kristeligt Dagblad.

Talsmand Carit Stypinsky fra Jehovas Vidner erkender, at man anmelder et til to tilfælde af pædofili om året til dansk politi. Det reelle antal af overgreb er dog langt højere, mener talskvinde Maja Thorup fra nystartede Tavse Vidner, der hjælper pædofilramte ofre fra Jehovas Vidner.

Hun mener også, at Jehovas Vidner holder hånden over de pædofile.

»Jehovas Vidner beskytter de voksne pædofile og ikke de udsatte børn, som er lavest i hierarkiet«, siger hun.

Farfar dømt for overgreb En konkret sag med pædofile Jehovas Vidner er fra Århus 2004, hvor en 35-årig far anmeldte sin egen far for igennem tre år at have forbrudt sig mod sit barnebarn. En pige, der var otte år, da overgrebene begyndte.

Manden, der blev dømt ved domstolen, er stadig Jehovas Vidne, selvom der ifølge talsmand Carit Stypinsky er præcedens for at ekskludere medlemmer, som har været straffet for pædofili.

»Men der er forskellige grader af sanktioner«, siger Carit Stypinsky, der er harm over Tavse Vidners beskyldning om, at Jehovas Vidner beskytter pædofile.

»Tværtimod er vi foran de fleste, når det drejer sig om at beskytte børnene mod overgreb«, mener han og peger på, at tidligere pædofili-dømte medlemmer mandsopdækkes, det vil sige færdes med en anden voksen, når de optræder som repræsentanter for kirken.

I USA har Tavse Vidners amerikanske søsterforening, Silentlambs, for nylig hjulpet 16 ofre for pædofili begået af medlemmer af Jehovas Vidner til historisk store erstatninger. Det præcise tal kendes ikke, men ifølge kilder er der tale om millioner af dollar.

Fordømmer pædofili

I Danmark advarer adjunkt i religionsstudier fra Syddansk Universitetscenter Anikka Hvithamar mod at skabe syndebukke og opfordrer til, at man overvejer, om der er forskel på Jehovas Vidner og resten af samfundet.

»Pædofili er beklageligvis ret udbredt. Det kan derfor virke psykologisk bekvemt at udpege en speciel og kontroversiel gruppe som skyldige. Og her passer en autoritær og lukket bevægelse som Jehovas Vidner perfekt i billedet. Men ser man på Jehovas Vidners udmeldinger, fordømmer de pædofili. Så måske er deres pædofili-problem i virkeligheden det samme som i resten af samfundet, nemlig at enkelte individer udviser en anderledes adfærd end resten af gruppen«, siger hun.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden