Læserer fra Frederiksberg, over Odense, Thisted og Århus har skrevet med gode råd mod dræbersneglen.
Foto: THOMAS BORBERG

Læserer fra Frederiksberg, over Odense, Thisted og Århus har skrevet med gode råd mod dræbersneglen.

Danmark

Politiken-læsere kæmper mod dræbersnegle

»Kampen mod sneglene er en folkesag«, skriver en af mange politiken.dk-læsere, der har skrevet ind med gode råd til bekæmpelse af dræbersneglen.

Danmark

Salt, ænder, øl eller perlegrus.

Politikens læsere vil ikke finde sig i dræbersnegle. I hvert fald har mere end 50 læsere skrevet gode råd om, hvordan man får kål med den slimede Iberiske Skovsnegl.

Enkelte skriver sarkastisk, at der er vigtigere ting i verden end snegle. Og det kan der unægtelig være noget om, men hvis ens nyttehave er ødelagt, eller man ikke længere kan gå på bare tæer i græsset i baghaven, synes problemet temmeligt nærværende.

SF foreslog Hjemmeværnet Og så er der også lige den detalje, at sneglene kan forrykke balancen i vores økosystemer, hvis den får held til at fortrænge de almindelige sorte skovsnegle.

Dræbersneglen er da også krøbet højt op på den politiske dagsorden.

SF har tidligere foreslået, at Hjemmeværnet blev sat ind mod dræbersneglene, og miljøminister Connie Hedegaard har svaret med at fremskynde en rapport om såkaldt invasive arter.

Kreativiteten blandt læserne er da også stor.

Klassiske forslag
Der er de klassiske forslag om at indsamle sneglene og overhælde dem med kogende vand. Om at klippe eller hakke dem over. Eller om at lave fælder med øl.

Også Moskusænder eller Rhode Island Reds høns, der spiser sneglene, bliver foreslået. Det kræver dog, at man indhegner sin have for at holde på fuglene - til gengæld kan både ænder og høns bruges i madlavningen, når de har ædt sig fede i snegle.

Også andre sneglearter kan også bruges som våben, skriver Leo Jensen fra Bogense.

Vinbjergsnegle som våben
»Jeg har en samling vinbjergsnegle - i størrelsesordenen 12-15 stykker løseligt optalt, der patruljerer i haven (cirka 700 kvm) og der ses aldrig en dræbersnegl. De æder vist æggene, så på den måde får næste generation ikke en ærlig chance for at etablere sig«, skiver han - og tilføjer, at han ikke er leverandør af vinbjergsnegle til interesserede.

Og Leo Jensen er inde på noget af det rigtige. Ifølge Skov- og Naturstyrelsen kan en dræbersnegl lægge 300-400 æg på en sæson (!).

Billig gift
Enkelte læsere er da også så desperate, at de tyer til giftstoffet Ferramol, som dræber sneglene.

Det er dog dyrt, hvis man ikke som Sussi Sørensen fra Brønderslev køber det hos et foderstoffirma - så kan prisen komme ned omkring 1.000 kroner for 25 kilo.

I afdelingen for giftstoffer er der også forslag om at bruge husholdningssprit på sprayflaske. »2-3 pust dræber bæstet«, skriver en læser fra Fredensborg.

Og Ina Petersen på Frederiksberg foreslår kalksalpeter. Det virker som gødning i kompostbunken, og bladene på særligt attraktive planter kan vandes med en tynd opløsning af vand og kalksalpeter, så holder sneglene sig væk.

Salt frarådes
Salt er ifølge læserne også effektivt mod sneglene, men Skov- og Naturstyrelsen fraråder brug af salt, da det ikke er et godkendt sneglemiddel.

Heller ikke grus er sneglen glad for.

»Jeg har lige lagt et bælte perlegrus i indkørslen. Dem kan bæsterne åbenbart ikke forcere. De tørrer ud, inden de er nået ret mange centimeter ind«, skriver Poul Johansen fra Århus.

SF-taler er effektive

Enkelte forslag har den bonus, at haveejerne kan komme af med aggressionerne, mens bekæmpelsen foregår.

»Jeg sømmer dem op op et bræt, hvorefter de hurtigt dør«, skriver Jannik Hastrup fra Østerbro.

Uffe Fredens fra Århus mener desuden, at politikerne på Christiansborg kan indgå meget mere direkte i bekæmpelsen af sneglene.

»Jeg har et kassettebånd med Villy Søvndals taler, det spiller jeg for fuld udblæsning i haven, så alle dræbersneglene løber skrigende bort«, skriver han.

Dræbersneglen kan ifølge Skov- og Naturstyrelsen dog kun bevæge sig 9 meter i timen.

Læs mere om dræbersneglen og bekæmpelsen af bæstet hos Skov- og Naturstyrelsen .

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden