Martin Geertsen har endnu ikke truffet nogen beslutning om, hvad han skal lave.
Foto: MARTIN BUBANDT JENSEN

Martin Geertsen har endnu ikke truffet nogen beslutning om, hvad han skal lave.

Danmark

Martin Geertsen: Jeg er ikke sur

Selv om lederen af Venstre i København trækker sig fra sin post uden at have et andet job på hånden, skyldes hans afgang ikke politisk splid.

Danmark

Der er ingen smækken med dørene og ingen sure miner.

Det understreger Venstres københavnske kultur- og fritidsborgmester Martin Geertsen, efter han har meldt ud, at han trækker sig fra sin post med årets udgang.

»Når det handler om politik, vil folk så gerne se en konflikt. Men det er vigtigt for mig at understrege, at jeg ikke er sur. Jeg smækker ikke med nogen dør - jeg skal bare prøve noget nyt«, siger Martin Geertsen.

Frihed og vemod Efter 20 år som aktiv i politik har han københavnske oppositionsleder meddelt sin gruppe, at han stopper i politik. Hvad han skal beskæftige sig med i stedet, er han endnu ikke klar over.

»Det er både lidt farligt og lidt spændende. Jeg har ikke truffet nogen beslutning om, hvad jeg skal nu. Men jeg har i mange år tænkt politik 24 timer i døgnet, så i dag er jeg opfyldt af både følelser af frihed og vemod«, siger kultur- og fritidsborgmesteren.

Parti i modvind
Da Geertsen blev leder af Venstre i København, overtog han ledelsen i et parti, der stadig havde røde kinder efter en massiv vælgerlussing.

Ved kommunalvalget i 2005 gik partiet under ledelse af Søren Pind tre mandater tilbage i Borgerrepræsentationen. Valgnederlaget til socialdemokraternes Ritt Bjerregaard fik Pind til at trække sig, og dermed rykkede hans politiske makker Geertsen op i rækkerne.

Rollen som skarp oppositionsleder har imidlertid ikke været let at bestride med valgnederlaget i ryggen.

Høje forventninger
»Det har været en vanskelig øvelse at bevare begejstringen hos det borgerlige København, samtidig med at jeg har skullet fortælle dem sandheden. Ved sidste valg endte vi i en situation, hvor vi er 15 mandater bagud. Det ville svare til, at oppositionen i Folketinget havde 45-50 mandater mindre end regeringen. Det synes jeg, har været vanskeligt«.

Har forventningerne til, hvad du kunne formå med så få mandater, været for høje?

»Ja, det kan man godt sige«.

Skal ikke længere stå for skud
Martin Geertsen glæder sig blandt andet til ikke længere at stå for skud i medierne, når han fra 1. januar næste år ikke længere er kultur- og fritidsborgmester.

»Når man brænder så meget for politik, som jeg gør, bliver politik også en del af ens personlighed og identitet. Og angreb på ens politiske projekt bliver angreb på ens personlighed. Det er ikke for at pive - nu tager jeg konsekvensen. Det bliver rart ikke at se sit navn i avisen hver dag«, lyder det fra Martin Geertsen.

Samtidig slipper lyden af hans legende datter gennem telefonrøret.

Hvad siger din familie til din beslutning?

»De er meget lykkelige. Mit arbejde har taget 24 timer i døgnet og lidt til. Det har været lærerigt for mig og givet mig masser af opture, men det har også slidt på min familie«, siger den 37-årige politiker.

Forlader ikke partiet

Lige som hans egen fremtid er usikker, er det heller ikke klart, hvem der skal overtage hans post på rådhuset og som leder af Venstre i hovedstaden.

Venstre skal nu i gang med at finde frem til en afløser. Og partiet skal ikke forvente sig hjælp fra Geertsen.

»Jeg vil slet ikke blande mig i nogen personspørgsmål om min afløser. Og jeg vil heller ikke blande mig i, hvilken proces partiet vælger. Det må organisationen selv finde ud af«.

Men du er stadig medlem af Venstre?

»Uha, ja. Jeg skal bæres ud«.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce