Rushy Rashid blev 'afhørt' af en præst, der ville høre, om Rashid var demokratisk anlagt, eller om hun var for fundamentalistisk til at stille op for Socialdemokraterne i Helsingør.
Foto: Miriam Dalsgaard

Rushy Rashid blev 'afhørt' af en præst, der ville høre, om Rashid var demokratisk anlagt, eller om hun var for fundamentalistisk til at stille op for Socialdemokraterne i Helsingør.

Danmark

Præst afhørte muslimsk S-kandidat

S i Helsingør tjekkede Rushy Rashids demokratiske sindelag inden beslutning om, hvorvidt hun kan blive opstillet som partiets lokale kandidat.

Danmark

»Hvor er dit tørklæde? Vil du give en mand et håndtryk? og Hvornår var du sidst til en fredagsbøn?«

Det er nogle af de spørgsmål, den socialdemokratiske præst, Mette Høyer Dansøn, stillede sin partifælle Rushy Rashid Højbjerg, da den pakistanskfødte kvinde ansøgte om at opstille som Socialdemokraternes folketingskandidat i Helsingørkredsen. Det skriver B.T.

Stillede dumme spørgsmål
Formålet med mødet var at afklare, om Rushy Rashid kunne komme på tale som en af de socialdemokrater, som Helsingørkredsens medlemmer her i august skal vælge som deres folketingskandidat.

»Jeg var bedt om at komme for at stille alle de der dumme spørgsmål. Vi skulle høre, om hun var demokratisk anlagt, eller om hun var fundamentalistisk. Om hun virkelig var en ægte demokrat, eller om hun argumenterede ud fra sin religion«, fortæller Mette Høyer Dansøn til B.T. om spørgsmålene til Rushy Rashid.

Afhøring vækker kritik
Spørgsmålene om Rushy Rashid Højbjergs forhold til tørklæder, håndtryk og fredagsbøn vækker undren og kritik.

»Det er kritisabelt, at man går ind og borer så dybt i den del af hendes adfærd, der ikke har noget med det politiske at gøre. Der sker en sammenblanding af politik og religion, siger hun Birgitte Kofod Olsen, afdelingsleder på Institut for Menneskerettigheder.

»Personligt synes jeg, at det er frastødende. Men de har ikke overtrådt loven om forskelsbehandling eller ligebehandling«, siger formand for Klagekomiteen for Etnisk Ligebehandling, professor Claus Haagen Jensen.

Ville undgå en Asmaa-sag
Socialdeokraterne i Helsingør ville sikre sig mod en skandale-sag, der kunne skræmme vælgere væk.

»Det var for at afdække, om der var en form for muslimsk fanatisme, der ikke var afdækket. Personligt ville jeg ikke bryde mig om en, der ikke vil give mig hånden. Jeg frygtede, at vi ville få en Asmaa,« siger Martin Nesheim til B.T. og hentyder til den medieombruste folketingskandidat fra Enhedslisten, Asmaa Abdol-Hamid.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce