Beslutningen om, hvor der skal stå vindmøller, skal tages fra centralt hold, mener Socialdemokraterne.
Foto: Thomas Borberg

Beslutningen om, hvor der skal stå vindmøller, skal tages fra centralt hold, mener Socialdemokraterne.

Danmark

S vil indføre mølle-tvang

En ny lov skal sikre, at Folketinget kan bestemme, hvor der skal være vindmøller, mener S. Miljøminister Connie Hedegaard (K) afviser forslaget.

Danmark

Socialdemokraterne er klar til at tage drastiske midler i brug for at få kommunerne til at opstille vindmøller.

I forbindelse med partiets kommende klimaudspil, der bliver lanceret på Socialdemokraternes sommergruppemødet i morgen, skal en ny lov sikre, at Folketinget fra central hold kan pådutte kommunerne at opstille vindmøller.

»Alle siger, at de er vilde med vindenergi, men når det kommer til stykket, så er der ingen, der vil have vindmøller. Vi har simpelthen brug for en lov, hvor vi kan sætte os igennem over for kommunerne«, siger forhenværende energi- og miljøminister Svend Auken.

Hedegaard afviser Siden 2004 har kommunerne på det nærmeste bremset en politisk aftale om at opstille 150 vindmøller på over 100 meter højde på land.

Det fik i maj den konservative miljøminister Connie Hedegaard til at true kommunerne med, at staten ville placere møllerne ved hjælp af landsplandirektiver, hvis de ikke samarbejdede.

Her tre måneder senere har flere kommuner vist vilje til at finde pladser til de store vindmøller, og derfor kan miljøminister Connie Hedegaard ikke forstå timingen i Socialdemokraternes udspil.

»Siden maj har vi jo netop set, at kommunerne godt kan finde plads vindmøllerne. Kommunerne har planlagt 300 megawatt ud af de i alt 350 megawatt, der er aftalt. Det viser jo, at kommunerne faktisk har taget det her alvorligt«, siger Connie Hedegaard.

Leder efter plads på militærområder
Hun har netop iværksat en screening af statens grunde for at se, om der eksempelvis på militærets arealer skulle være plads flere vindmøller.

»Kan man få det lokale demokrati til at finde ud af det, så er det langt det bedste i stedet for, at det bliver besluttet i København. Men det er klart, at min tålmodighed med kommunerne heller ikke er ubegrænset, men de flytter sig. De er i gang med at tage ansvaret på sig«, siger Connie Hedegaard.

Auken: Vi skal bruge alle midler

Alligevel mener Svend Auken, at der er brug for en langt mere offensiv indsats, da »klimaforandringerne er en af vor tids alvorligste trusler«.

»Opstillingen af vindmøller skal sammenlignes med andre store offentlige infrastrukturopgaver. Akkurat, som når man beslutter, hvor en motorvej skal køre. Naturligvis skal de husejere, der bliver klemt af det her have fuld kompensation. Men det er altså kommet dertil, at vi bliver nødt til at bruge alle midler, hvis vi skal have udbygget vores vedvarende energi«, siger Svend Auken.

Mens regeringen har som målsætning, at den vedvarende energi mindst skal udgøre mindst 30 procent af energiforsyningen i 2025, så vil Socialdemokraterne op på 45 procent i 2025.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden