USA burde ikke have opløst den irakiske hær i 2003, mener Jesper Helsø.
Foto: FINN FRANDSEN

USA burde ikke have opløst den irakiske hær i 2003, mener Jesper Helsø.

Danmark

Forsvarschef kritiserer USA's Irak-strategi

USA’s fremfærd vanskeliggjorde danske soldaters arbejde med at genopbygge Irak, mener den danske forsvarschef Jesper Helsø.

Danmark

Forsvarschef Jesper Helsø kritiserer nu højst usædvanligt USA’s strategi i Irak.

Ifølge forsvarschefen var det forkert af USA at opløse den irakiske hær i 2003, før de danske styrker rykkede ind. Det gjorde nemlig, at det blev sværere for de danske soldater at udføre deres arbejde i det krigshærgede land:

»Vi skulle bruge ganske mange kræfter på igen at få etableret den lokale sikkerhedsstruktur i Irak«, siger Jesper Helsø i et stort interview med Politiken, hvor han gør status over fire års dansk krigsdeltagelse i Irak med USA som tæt allieret.

Løbet var kørt Overordnet har den danske indsats under de givne omstændigheder været en »succes«, siger forsvarschefen. Men det havde gået noget »nemmere«, hvis ikke USA havde opløst den irakiske hær,. Den kontroversielle beslutning om at opløse den irakiske hær skete som led i USA’s såkaldte ’af-Baathifisering’ af Irak. »Vi kommer derned på et tidspunkt, hvor det løb, det er kørt. Og så tager vi den derfra«, siger han. Også USA’s torturskandale i det berygtede Abu Ghraib-fængsel gjorde Irak-indsatsen vanskeligere: »Der blev sat nogle alvorlige spørgsmålstegn ved opgaven generelt i Irak dengang«, siger Helsø, og henviser til, at den amerikanske øverstbefalende for USA’s hær, Richard Meyers, i 2004 spurgte ham, om Danmark efter torturskandalen stadig ville være en del af koalitionen: »Og der sagde jeg, at det var et politisk spørgsmål, om Danmark ville blive i det her«, siger Helsø.

Gade er enig

Statsminister Anders Fogh Rasmussen udtalte i sidste uge, at det var en fejl, at koalitionen ikke havde en bedre plan for at vinde freden i landet. Og forsvarsminister Søren Gade (V) gentager nu, at han også mener, at USA tog fejl, da den opløste Iraks hær:

»Det betød, at det blev sværere at bygge landet op. Men man har jo altid lov at lære«, siger han.

En talsmand for den amerikanske ambassade i København siger om kritikken fra den danske forsvarschef, at det »altafgørende var, at Saddam Hussein blev væltet, og Irak blev frit«.

Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, kritiserer forsvaret for ikke at have lagt mere pres på regeringen for at komme ud af Irak allerede i 2003.

»Opløsningen af Iraks hær og statsapparat betød, at krigen logistisk set ikke længere kunne vindes. Og det burde forsvaret have fortalt regeringen«, siger Lykketoft.

Helsø mener dog, at man skal passe på med at være bagklog:

»Den viden, man har i dag, havde man jo ikke dengang«, siger han.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden