Danmark vil standse strid om Nordpolen

»Det kan ikke nytte noget, at det arktiske område fordeles efter, hvem der kommer først og planter flaget«, siger udenrigsminister Per Stig Møller (K).

Danmark

Efter at Nordpolen har været i centrum for flere mere eller mindre fantasifulde aktioner hen over sommeren, tager Danmark nu initiativ til, at de fem lande omkring Polhavet for første gang sætter sig sammen for at diskutere problemerne og blive enige om en fælles køreplan, skriver Jyllands-Posten.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) har sammen med den grønlandske landsstyreformand, Hans Enoksen, sendt et brev til Norge, USA, Canada og Rusland og inviteret dem til konference i Ilusissat 27.-29. maj.

Hensigten er, at de fem lande skal blive enige om, at opdelingen af Polhavet skal ske på fredelig vis, og at kræfterne bruges bedre på at bekæmpe klimaforandringer end på at bekæmpe hinanden.

Flag er ingen løsning

»Det kan ikke nytte noget, at det arktiske område fordeles efter, hvem der kommer først og planter flaget. At sende en forsvarsminister til Hans Ø, eller at russerne planter flag under Nordpolen, er ikke måden at løse det på«, siger Per Stig Møller.

Det er klimaforandringerne, der har sat kapløbet om Nordpolen i gang. I og med at isen smelter, bliver der adgang til områdets enorme naturressourcer af blandt andet olie og gas.

Dertil kommer, at det inden for overskuelig tid bliver muligt at sejle gennem Nordvestpassagen nord om Canada.

I august plantede Rusland et flag ved Nordpolens havbund, og Canada har tilkendegivet planer om at oprette militærbaser på nordkysten af Baffin Island.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden