Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Klima­bedraget

Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Bio-ethanol aftalen underskrives. I baggrunden står Brasiliens præsident Luiz Inácio Lula da Silva og Anders Fogh Rasmussen (V.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark laver biobrændselaftale med Brasilien

Danske biler skal fodres med biobrændsel, som brasilianerne skal hjælpe os med at udvikle. Men brugen af biobrændsel bliver kritiseret af FN og OECD.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Brasilien kan lære om sol og vind af Danmark.

Danmark kan lære at komme biobrændstoffer i benzinen af Brasilien.

Og derfor har den nye danske transport- og energiminister Jakob Axel Nielsen (K) netop underskrevet en aftale med Brasiliens udenrigsminister Celso Amorim.

»Vi kan lære meget af brasilianernes praktiske erfaring med anvendelse af bioethanol i bilerne. Samtidig kan Brasilien drage fordel af Danmarks viden om vedvarende energi og effektiv energiteknologi«, siger Jakob Axel Nielsen i en pressemeddelelse efter underskrivelsen af samarbejdsaftalen.

Aftalen er endnu ikke konkret
Samarbejdet er en forlængelse af den aftale, som Danmark og Brasilien indgik i april, da statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) var på statsbesøg i Brasilien. Aftalen er nu decideret fokuseret på energi.

Danmark skal bl.a. levere viden om, hvordan husholdningsaffald kan bruges til fjernvarme.

Indtil videre er det kun samarbejdet om biobrændsel, der er konkretiseret. Her er indgået en aftale mellem den dansk virksomhed Novozymes og den brasilianske sukkerrørsindustris tekniske center, Centro de Tecnologia Canavieira.

Brasilien kan primært levere ekspertise i 1. generations biobrændsel, da Brasilien har produceret det siden 1970'erne.

1. generations biobrændsel er lavet af afgrøder. 2. generations biobrændsel er lavet af organisk affald.

Et pressemøde uden spørgsmål
Præsident Lula da Silva er for første gang på besøg i Danmark og fortæller på et pressemøde med store armbevægelser og glød i øjnene om biobrændsels store fremtid. Biobrændsel vil ifølge præsidenten både mindske CO2 forureningen i verden og afhjælpe fattigdom, fordi fremstillingen af biobrændsel skaber arbejdspladser.

Der var kun tid til tre spørgsmål under pressemødet, og præsidenten undgik at svare på spørgsmål om den muligvis negative effekt af biobrændsel.

FN har advaret om, at brugen af afgrøder til biobrændsel kan betyde sultedøden for hundredtusinder verden over.

Miljøminister kritiserer 1. generation biobrændsel
Tidligere har miljøminister Connie Hedegaard (K) også talt negativt om brugen af 1. generationsbiobrændsel, der kritiseres for at være en farlig måde at fodre vores biler på, fordi biobrændsel lavet af afgrøder har fået fødevarepriserne til at stige i flere af verdens fattige lande. Derudover trues mange dyrearter og vandmiljøet i Brasilien af den intensiverede dyrkning af sukkerrør til biobrændsel, mener flere internationale miljøorganisationer.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden