Cecilie Bøsling kort efter episoden. Hun er fotograferet i gården på Borups Alle 150, hvor hun fik førstehjælp. Hår og øjebryn er svitset af, og hun har fået flænger ved højre øje, som hun også har nedsat syn på de næste dage.
Foto: Nete Holsting

Cecilie Bøsling kort efter episoden. Hun er fotograferet i gården på Borups Alle 150, hvor hun fik førstehjælp. Hår og øjebryn er svitset af, og hun har fået flænger ved højre øje, som hun også har nedsat syn på de næste dage.

Danmark

14-årig ramt af tåregas-granat i øjet

Cecilie Bøslings hår stod i lys lue, og kort efter besvimede hun af tåregas efter en ungdomshusaktion. Nu indleder hendes mor en politiklagesag hos Statsadvokaten.

Danmark

Statsadvokaten får nu en klagesag på sit bord, hvor politiet anklages for at forvalte sine magtmidler uforsvarligt.

Sagen drejer sig om 14-årige Cecilie Bøsling, som var taget til G13-demonstration 6. oktober i forbindelse med en aktion, hvor unge ville besætte en grund og nogle lokaler i Københavns Nordvestkvarter.

Aktionen er senere i pressen blevet rost af politiet for at være fredelig.

Men for Cecilie Bøsling blev det en kort dag. Få minutter efter at den lovlige demonstration blev opløst, fik hun en af politiets tåregasgranater i hovedet.

Der gik ild i hendes hår, hun blødte fra to flænger og kort efter besvimede hun af åndedrætsbesvær på grund af den koncentrerede gas.

Forsøgte at forlade demonstration Cecilie Bøsling havde af sin mor fået besked på at holde sig væk fra arrangementet. Ikke desto mindre var den 14-årige mødt frem for at demonstrere for det ungdomshus, hun har støttet et halvt års tid, ligesom 4.000 andre unge var det.

Hun var der sammen med nogle veninder og den ene venindes mor.

Da begivenhederne begyndte at udvikle sig voldsomt, efter demonstrationen var blevet opløst af politiet, forsøgte hun og de andre at komme væk fra broen ved Fuglebakken Station, som de stod under.

»Vi kunne ikke komme væk, fordi vi var mast helt sammen. Da nogle aktivister hoppede op på politibilerne, forsøgte politiet at få dem ned. Så kastede politiet med tåregas. Vi prøvede stadig at komme væk, og pludselig blev jeg ramt af en granat i hovedet. Jeg går to-tre skridt, så besvimer jeg«, fortæller 14-årige Cecilie Bøsling.

Ramt af granat i højre øje
Granaten rammer hende i højre øje, som hun når at lukke. Hun når også at klappe flammerne ud i hendes eget brændende hår, før hun dejser om på fortovet.

Tre aktivister bærer hende først længere hen ad fortovet, hvor hun bliver lagt i natostilling, så hun kan kaste op af den giftige gas, uden at opkasten kommer ned i hendes lunger.

Senere får hun førstehjælp inde i gården på Borups Allé 150, hvor adskillige har søgt tilflugt efter tåregasbeskydningen.

Næste morgen har 14-årige Cecilie Bøsling vabler på hænderne, fra da hun slukkede ilden i håret, og hun har tåget syn på højre øje i flere dage efter fra slaget fra gasgranaten.

Hendes mor Karin Bøsling, som er læge, er samtidig bekymret for, om datteren har fået væske i lungerne efter kontakten med koncentreret tåregas.

Vil have forklaring
Nu vil Karin Bøsling have en forklaring på, hvorfor politiet ikke advarede om, at de skulle til at bruge tåregas, så børn, ældre og andre uden interesse i konflikt med ordensmagten, kunne forlade området.

G13-aktionen var varslet som fredelig, og Karin Bøsling kan ikke forstå, hvorfor politiet ikke opførte sig derefter.

»Vi vil klage over, at politiet har angrebet uden at varsle. De angriber en gruppe, som siger, at de vil gennemføre en ikke-voldelig aktion, og gruppen har ingen våben. Politiet har ikke haft uddannelse nok til at vide, hvornår de skulle gøre hvad. De bliver nødt til at lære at skelne«, siger Karin Bøsling.

»Ren bananrepublik«

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men de unge er jo trods alt oppe at hoppe på politiets biler?

»Ja, de er oppe at hoppe. Men det returnerer man ikke med tåregas uden varsel. Man giver fem minutter til at komme væk, før man kaster tåregas - det er et varsel. Det, der skete ved Fuglebakken Station, var uvarslet. Det er ren bananrepublik«, siger Karin Bøsling, som nu indklager sagen for Statsadvokaten via sin advokat.

Den 14-årige Cecilie har ikke fået varige mén af den hårde medfart. Det dårlige syn på det øje, hvor granaten ramte, gik over fire dage efter, og skrammerne ved øjet er ved at være helet.

Politiadvokat i Københavns Politi Anders Dorph ønsker ikke at kommentere sagen. Han oplyser, at han ikke udtaler sig i sager, der verserer hos statsadvokaten.

Cecile Bøsling, hendes mor Karin Bøsling og faren Niels Sørensen har alle givet deres samtykke til, at den 14-årige står frem med sit navn og sin historie i denne artikel.

Politiken.dk skrev i en tidligere version af denne historie, at Cecilie Bøsling er 13 år. Hendes rigtige alder er 14 år.

/ritzau/

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce