Foto: BORBERG THOMAS
Danmark

Guantanamofange dømt for posttyverier

Den danske Guantanamofange har fået ti måneders fængsel for at stjæle pas og dankort, da han som postbud i Greve stjal breve fra sin arbejdsplads.

Danmark

»Nej!« Det var alt, hvad den tidligere Guantanamo-fange ville sige, da han i retten stod tiltalt for tyveri og bedrageri.

Han var anklaget for at have stjålet to pas og tre dankort, som han siden lænsede for store beløb. Det har retten i Roskilde nu takseret til fængsel i ti måneder.

Manden nægtede pure at udtale sig om tyverierne og bedragerierne under afhøringerne i retten. Han afviste samtidig at rejse sig for den kvindelige dommer.

Dankorttyv afsløret af overvågningsfotografier Den 34-årige mand er tiltalt for at have stjålet to danske pas og tre dankort, der blev sendt med posten. Dankortene brugte manden ved nogle pengeautomater, så han fik hævet lidt over 100.000 kroner fra ofrenes bankkonti.

Da de opdagede, at der var forsvundet penge fra deres konti, fandt bankerne overvågningsfotos fra pengeautomaterne frem. Og de afslørede, at det var den forhenværende Guantanamo-fange, der brugte kortene.

Politiet anholdt derfor manden, der viste sig at have fire ni-millimeter patroner i lommen og 14.000 kroner i 500 krone-sedler, skjult på badeværelset. Hovedparten af udbyttet fra forbrydelserne er forsvundet. De to pas blev fundet i taske, hvor de stadigt lå i de uåbnede, karakteriske kuverter fra Rigspolitiet.

Forbindelser til terrorgrupper
Sagen vakte opsigt, fordi den anklagede tidligere har været sat i forbindelse med terro, blandt andet ved at have arbejdet som pengekurér for en algiersk terrororganisation og fordi han har siddet som fange i Guantanamo.

Der endte han efter at være blevet taget til fange i 2001 i Pakistan ved grænsen til Afghanistan - tilsyneladende på vej til en træningslejr.

Posten tjekker ny-ansatte

Siden anholdelsen er manden blevet fyret fra Post Danmark, der normalt undersøger de ansattes baggrund inden ansættelserne. Det indebærer et par samtaler med ansøgere og at vedkommende skal aflevere en straffeattest.

Kravet om at se en straffeattest skal afsløre, om og i givet fald hvilke lovbrud, ansøgeren er dømt for.

»Vi laver en rimelighedsvurdering. Visse forseelser er uforenelige med at have et job hos os. Alvorligere ting er diskvalificerende«, har Hans Erik Nielsen, vicedirektør i Post Danmark, forklaret.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden