Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

De mange anholdelser efter Nørrebro-optøjerne har også betydet mange varetægtsfængslinger. Men forsvarsadvokater kritiserer nu fremgangsmåden.
Foto: JENS DRESLING

De mange anholdelser efter Nørrebro-optøjerne har også betydet mange varetægtsfængslinger. Men forsvarsadvokater kritiserer nu fremgangsmåden.

Danmark

Forsvarsadvokater kritiserer byret for fængslinger

Forsvarsadvokater kalder politiets og domstolenes fremfærd et »juridisk galehus«.

Danmark

Af de 225 anholdte på Nørrebro, som politiet har fremstillet for en dommer, er omkring 200 foreløbig blevet varetægtsfængslet af byretten.

Men ifølge mindst seks forsvarsadvokater, som tilsammen har forsvaret mellem 80 og 100 anholdte i retten, skal det store antal varetægtsfængslinger i denne omgang ikke ses som en succes.

I et debatindlæg, som Politiken vil bringe i sin helhed torsdag, retter de et hårdt angreb mod politiet og domstolenes rolle i en proces, de beskriver som et »juridisk galehus« og et nederlag for retssamfundet.

»Skred i retssikkerhed« »Med de mange fængslinger på et yderst spinkelt - for ikke at sige ikkeeksisterende - mistankegrundlag, er der sket et markant skred i retssikkerheden«, skriver forsvarsadvokaterne blandt andet i debatindlægget til Politiken. I forbindelse med anholdelserne på gaden mener flere af forsvarerne faktisk, at politiet har gjort en god indsats. Men i den efterfølgende efterforskning har politiet ikke ulejliget sig nok med at undersøge, om de anholdtes egne forklaringer holdt, mener de. »Efter min bedste opfattelse er de fleste af mine klienter fængslet for ting, som de ikke har gjort. Det virker, som om, man har smidt folk i fængsel og tænkt, at så kunne man ordne politiarbejdet senere«, siger advokat Jacob Arrevad, som har repræsenteret 23 anholdte i byretten. Overrasket over angrebet Chefanklager for Københavns Politi, Bitte Dyrberg, er overrasket over det hårde angreb fra forsvarsadvokaterne. »Det er helt hen i vejret, og jeg synes, at de er meget hurtigt ude. Selvfølgelig har vi i hvert enkelt tilfælde undersøgt de forklaringer, som den anholdte kunne have«, siger hun. Rettet mod domstole Forsvarernes kritik er da også i endnu højere grad rettet mod domstolene, som de mener har været påvirket af de voldsomme uroligheder på Nørrebro. »Det er netop under ekstraordinære omstændigheder, retssystemet skal stå sin prøve, uanset pres fra politi, politikere og befolkning«, står der i debatindlægget. Advokaterne mener, at retten har fokuseret for meget på politiets beviser, som primært har bestået i optagelser fra TV 2 News og politierklæringer fra betjente, om hvem der deltog i ulovlighederne. Derimod har retten ikke efterprøvet forklaringer fra de anholdte. Tilfreds med byrettens arbejde

»Den her proces adskiller sig voldsomt fra, hvad man normalt oplever i en dansk retssal. Man har gennemført en forceret procedure, hvor dommeren har givet en ufuldstændig belysning af mistanken. Man har varetægtsfængslet folk uden at vurdere, om den enkelte er skyldig eller kunne finde på at lave ny kriminalitet«, siger Jacob Arrevad.

Præsident for Københavns Byret, Søren Axelsen, er generelt godt tilfreds med byrettens arbejde, selv om det har været nogle exceptionelt travle dage.

»Vi gør det så godt vi kan, og så er det da heldigt, at vi har en retsstat, hvor afgørelser kan kæres, hvis man er uenig. Men det er klart, at når dommerne sidder og arbejder klokken tre om morgenen, er det da ikke ideelt«, siger han.

Han afviser skarpt, at dommerne i byretten har aftalt at køre en hård linje mod de anholdte på grund af den ekstreme situation i de københavnske gader.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce