0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hvert andet sygehus skal nedlægges

Det er nødvendigt med byggeri af nye sygehuse for at Danmark kan få et »sundheds- tilbud i verdensklasse«, mener regeringen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Over de næste ti år skal halvdelen af de danske sygehuse enten sælges eller rives ned og erstattes af nye sygehuse.

Det mål har regeringen sat sig som led i arbejdet på at skabe et »sundhedstilbud i verdensklasse« til danskerne.

Regeringen bebudede allerede i august, at den ville afsætte 25 milliarder kroner til byggeri af nye sygehuse og ombygning af eksisterende. Men i regeringsprogrammet, der blev lagt frem i torsdags, går regeringen endnu videre:

»Regeringen forventer, at omtrent halvdelen af de nuværende sygehusetagemeter over de kommende år kan erstattes af nybyggeri«, fremgår det af regeringsgrundlaget.

Kvalitetsfond og regioner betaler
Det omfattende nybyggeri skal betales af de 25 milliarder kroner, som regeringen skyder ind i en kvalitetsfond og af et mindst lige så stort beløb fra regionernes anlægsbudgetter.

Salg af gamle sygehuse og lån skal sikre de sidste penge. Samlet set ventes udgiften til nybyggeriet at løbe op mod 100 milliarder kroner, hvilket svarer til cirka 20 nye sygehuse.

Nyt århusiansk supersygehus
Indtil videre er det kun Region Midt, der har mere håndfaste planer om et stort nyt sygehusbyggeri. Regionen vil lukke de gamle sygehuse i det centrale Århus og samle det hele i et nyt supersygehus i Skejby nord for Århus.

Regeringen vil kun lade regionerne få del i de 25 milliarder kroner, hvis de samler behandlingen af patienter på færre sygehuse og dermed skaber mere effektive sygehuse.

Byggeplanerne skal derfor godkendes af et statsligt ekspertpanel med HS-direktør Erik Juhl som formand.

Regionerne har i de nye hospitalsplaner været tøvende over for at nedlægge sygehuse og samle behandlingen på større sygehuse, hvor ekspertisen bliver større.

Regionale politikere presses Regionerne skal derfor kunne dokumentere, at de vil anvende pengene bedst muligt. Som noget nyt fremgår det af regeringsgrundlaget, at panelet skal kunne bede regionerne om alternative planer og dermed lægge ekstra pres på de regionale politikere for at få dem til at lukke små sygehuse og bygge nye og større. Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), undrer sig over, at regeringen med målsætningen om 50 procents nybyggeri og den styrkede rolle til ekspertpanelet går videre end det, der før sommer blev aftalt med regionerne. »Vores udgangspunkt er, at økonomiaftalen mellem Danske Regioner og regeringen står ved magt«, siger han. Areal reserveret i Ørestaden

I hovedstadsområdet er der ingen konkrete planer om at lukke sygehuse.

Regionen har dog reserveret et areal i Ørestad, som kunne erstatte hospitalerne på Amager og i Glostrup. Der har også været idéer fremme om at lukke hospitalerne i Hillerød og Gentofte og bygge et nyt hospital i Lyngby.

En idé, som tidligere sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke var afvisende over for. Han kender Hillerød Hospital fra sin tid som amtsborgmester og har beskrevet de indre færdselsveje således:

Sygehusene skal leve op til kvalitetsstandarder
»Hvis personalet skal nå ned i kantinen og holde deres spisepause, skal de begive sig ud først på formiddagen«.

Regeringen vil derudover stille en række nye krav og indføre kvalitetsstandarder, som sygehusene skal leve op til. Og hvert femte år skal de danske sygehuse sammenlignes med nabolandenes.

Annonce

Annonce