0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forlig sender penge fra rige til fattige kommuner

Østdanmarks rige kommuner skal fremover sende 1,1 milliard kroner mere til de fattigste kommuner i vest. Det er resultatet af regeringens forlig med Dansk Folkeparti og De Radikale om den kommunale udligning.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Flere forældre i udflytterbørnehaven Blide har protesteret over planerne for sammenlægninger af institutioner i København.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der flyttes ca. 1,1 milliard kroner fra den rigeste halvdel af kommunerne til den fattigste halvdel.

Det fremgår af aftalen om kommunal udligning, som regeringen i dag aftalte med Dansk Folkeparti og De Radikale.

16 kommuner skal betale
Aftalen blev fremlagt på et pressemøde i Indenrigsministeriet, og her takkede indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen de to partier uden for regeringen for at stå bag reformen, der »ikke kan munde ud i, at alle råber hurra«.

»Nogle skal betale, og de synes, at der er noget snyd. Nogle får, og de synes formentlig, at det er for lidt. Succeskriteriet skal nok måles på, om graden af utilfredshed er nogenlunde lige stor«, sagde Lars Løkke Rasmussen ifølge Ritzau

Aftalen fuldender kommunalreformen med 98 nye kommuner fra nytår. De får ifølge aftalen et mere solidt økonomisk grundlag, og kun 16 særligt velpolstrede kommuner skal betale til andre kommuner.

Det sker blandt andet ved at forenkle systemet, så særordninger til over 10 milliarder kroner omlægges til et statsligt bloktilskud.

Pulje til fattige kommuner
Omlægningen finansieres blandt andet, fordi staten overtager ansvaret for ejendomsværdiskat samt skat på aktier og pensionsafgifter, forklarede indenrigsministeren.

Samlet afleverer kommunernes bedste fjerdedel 935 millioner kroner og den næstbedste fjerdedel 185 millioner. Til gengæld får de fattige kommuner henholdsvis 234 millioner kroner og 836 millioner kroner til den fattigste fjerdedel.

Socialdemokraterne er ikke med i aftalen - partiets kommunalordfører Pia Gjellerup har tidligere kaldt regeringens plan for »en fest for vennerne« og peget på, at de borgerligt styrede og velhavende kommuner nord for København efter hendes mening slipper alt for billigt.

Fra øst til vest
Den nye reform retter op på uretfærdigheder, der allerede burde være blevet taget hånd om i 1980'erne, mener kommunalforsker Poul Erik Mouritzen.

»Det bliver et mere lige Danmark, da vi får en større udligning. Det vil sige, at der bliver flyttet flere penge fra Østdanmark til Vestdanmark«, siger professor Poul Erik Mouritzen fra Syddansk Universitet.

Han hæfter sig ved, at den hidtidige udligningsmodel var et produkt af en situation, hvor tidligere statsminister Poul Schlüter (K) ville spare på tilskuddet til kommunerne. Siden da har mange kommuner krævet en mere ligelig fordeling af goderne.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce