Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Der er mange måder at undgå, at nogen ser, hvad du taster.
Foto: JENS DRESLING

Der er mange måder at undgå, at nogen ser, hvad du taster.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter håner internet-overvågning

Den nye lov om logning af telefon- og internetadfærd, som træder i kraft i dag, er så gennemhullet, at IT-eksperter griner af den.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhver som du har ringet til, hver en mail du har sendt, og hvert et klik du har foretaget på internettet siden midnat, er blevet registreret af dit teleselskab.

Men kun i princippet.

For selv om det med den såkaldte logningsbekendtgørelse er blevet lovpligtigt for alle danske teleselskaber at gemme al trafik i et år, grines der lidt galgenhumoristisk i skægget i IT-branchen.

Loven, som betyder store omkostninger for virksomhederne og dermed forbrugerne, og store indgreb i friheden for mindre IT-kyndige borgere, vil sandsynligvis have meget lille effekt overfor de terrorister og forbrydere, den er designet til at fange, mener branchen.

En jungle af undtagelser Biblioteker og andre ikke-kommercielle foretagender, som stiller en internetcomputer til rådighed, er ikke omfattet af den nye lov, og trafik mellem to kunder hos samme teleselskab er også undtaget. Det samme gælder boligforeningers fælles internetadgang med under 100 brugere.

Hvis du absolut skal sende bombeopskrifter til din kammerat hos det konkurrerende teleselskab, er der også råd for det.

Du bruger bare Gmails krypterede udgave, ved at skrive https:/www.gmail.com - s'et efter http står for sikker forbindelse, og det bliver der, når du logger ind og sender mailen.

I princippet vil også Hotmail eller lignende være sikker, så længe det er et udenlandsk firma, som står for din webmail. I udlandet har den danske lov ingen effekt.

Dr. Alban eller TATP?
Bombeopskriften til dine venner kan du i øvrigt også finde uden at efterlade spor, som andre kunne finde påfaldende - og du behøver ikke engang gøre dig specielt umage.

Logningsbekendtgørelsen omfatter nemlig ikke indhold, men alene hvem der kommunikerer med hvilken hjemmeside hvordan og hvornår.

Derfor efterlader en søgning på den engelske del af Wikipedia efter den svenske tandlæge og 90'er popkunstner Dr. Alban præcis samme elektroniske spor som en Wikipedia-søgning på det ustabile sprængstof TATP, komplet med kemisk formel.

Og hvis du ikke vil skrive til dine venner, kan du altid løfte røret og læse opskriften op via IP-telefonen.

For selv om PET har fået 23,5 millioner kroner til at styrke tjenestens muligheder for at ’gribe ind i meddelelses-hemmeligheden’, kan Danmarks 155.000 registrerede IP-telefoni-kunder nemt kryptere kommunikationen, ifølge Computerworld.

Lov er præget af inkompetence
Det er ikke til at vide, om man skal græde eller le, mener formanden for Prosa - Forbundet for IT-professionelle - Peter Using.

Han vurderer, at logningsbekendtgørelsen kun rammer de mest ubehjælpsomme internetbrugere, men til gengæld vil koste teleselskaberne - og dermed forbrugerne - hundredevis af millioner kroner at etablere, og derefter det samme beløb at drive om året.

»Vi har i flere år efterhånden påpeget, at det er helt til grin. Den oprindelige lovgivning kom på plads i 2002, og siden har Justitsministeriet arbejdet med stigende og synlig inkompentence på at lave logningsbekendtgørelsen. Det er oplagt, at de, som har arbejdet med det her, ikke har anet, hvad de havde med at gøre. Det er meget usandsynligt, at det, man gemmer, kan bruges til noget som helst«.

Men der må da have været nogle kompetente høringspartnere?

»Jamen, hvis du spørger mig, så tror jeg, at der har været et ønske om at se handlekraftig ud i krigen mod terror«, siger Prosa-formand Peter Using til politiken.dk.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Justitsminister: Kun terrorister snyder

Prosa har som provokation sendt en temmelig nørdet og svært brugbar cd på gaden. Cd'en indeholder programmer, som kan sørge for, at du kan bruge internet og telefon anonymt.

Og ifølge Justitsministerens reaktion har Prosa ret i, at alle, som vil undgå myndighedernes opmærksomhed, fortsat nemt kan komme afsted med det, bare de ved lidt om sikker internetadfærd.

»For mig at se, er der kun en meget begrænset gruppe, som kan have gavn heraf. Nemlig de personer, som har begået eller planlægger at begå meget alvorlig kriminalitet, og som vil forsøge at skjule deres spor«, skriver justitsminister Lene Espersen (K) i en kommentar på avisen.dk.

Selv om han finder logningsbekendtgørelsen absurd, har Prosa-formand Peter Using en stor frygt for, at den kun er første led i en registrering, som også kan komme til at gælde indhold i emails, læste internetsider, og telefonsamtaler, når lovgiverne finder det opportunt at udvide beføjelserne.

»De fleste gør ting, de gerne vil holde for sig selv, og hvis der på et tidspunkt bliver åbnet for også at registrere indhold i et år, vil det blive misbrugt«, siger Peter Using

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden