0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fogh: Vi ligger ikke under for meningsmålinger

Statsminister Anders Fogh Rasmussen siger, at regeringen ikke ligger under for de meningsmålinger, der viser, at danskerne gerne vil stemme om den ny EU-traktat.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JOHN MCCONNICO/AP
Foto: JOHN MCCONNICO/AP
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der bliver ingen folkeafstemning om EU-traktaten.

Sådan var svaret i dag fra statsminister Anders Fogh Rasmussen, da han på sit ugentlige pressemøde blev mødt med en byge af kritiske spørgsmål fra tv-stationer og journalister fra dagspressen.

Meningsmålinger viser, at danskerne gerne vil stemme om traktaten, hvorfor vil du så ikke sende den ud til folkeafstemning?

»Jamen, det handler ikke om at turde eller ikke turde. Det handler om, hvilken fremgangsmåde benytter vi sædvanligvis i Danmark. Og der er det sådan, at vi sædvanligvis kun har holdt afstemning om EU-traktater, når der er overførsler af suverænitet. Så når der ikke er overførsel af suverænitet, er det sket ved beslutninger i Folketinget, så vi bruger nu den helt sædvanlige fremgangsmåde«.

Du siger, du gerne vil have en dialog om, hvordan vi kan gøre EU bedre. Hvordan tror du den dialog bliver, når du afviser danskerne at stemme?

»Nej tværtimod, så får vi en mere åben og en mere nuanceret debat om EU, ved at den finder sted på baggrund af, at hvad er det for politiske mål, vi gerne vil have løftet i Europa frem for en forsimplet generel debat ved en folkeafstemning«.

Ifølge Pia Kjærsgaard er i rædselsslagne for et nej. Hvad siger du til det?

»Ja, man kan jo aldrig vide, hvordan folkeafstemninger falder ud. De meningsmålinger, der har været offentliggjort indtil nu, viser vel, at der i befolkningen egentlig i det omfang, der er truffet beslutning, er en positiv holdning til traktaten. Men det handler ikke om meningsmålinger. Nu siger du jo selv, at hvis man spørger, så viser meningsmålingerne, at der er mange i befolkningen, der gerne vil have en folkeafstemning. Det her viser jo, at vi i hvert fald ikke ligger under for folkeafstem....æh meningsmålinger«.

Men vi har jo tidligere haft vejledende folkeafstemninger om EU-spørgsmål?

»Jeg går ud fra, at det første, du taler om, om en vejledende folkeafstemning, henviser til 1986 i forbindelse med indførelsen af det indre marked. Men den folkeafstemning havde en hel særlig baggrund, som adskiller sig fra alt andet. Der var jo et flertal i Folketinget, som var i mod at Danmark dengang ratificerede traktaten. Derfor valgte den daværende regering at udskrive en folkeafstemning«.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce