0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Velfærdsministeriet i domænestrid med kunstner

En kunstner købte velfærdsministeriet.dk, før der var et ministerium med det navn. Virkelighedens ministerium vil have netadressen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
MARIA FONFARA
Foto: MARIA FONFARA

Karen Jespersens Velfærdsministerium vil have, at en kunstner opgiver retten til domænenavnet velfærdsministeriet.dk

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hvis en borger klikker ind på velfærdsministeriet.dk, skal han eller hun også havne hos Velfærdsministeriet.

I hvert fald hvis det står til det nyligt oprettede kæmpeministerium bestyret af Karen Jespersen (V).

Ejeren af rettighederne til domænet, kunstner og galleriejer Jan Christiansen, har derfor fået et brev ind ad brevsprækken, der kræver, at han afgiver adressen.

»Det er Velfærdsministeriets opfattelse, at De ikke er berettiget til at opretholde registreringen af domænenavnet velfærdsministeriet.dk og skal overdrage det til Velfærdsministeriet«, skriver juridisk fuldmægtig Jens Grønkjær Sjølander Pihl i et brev til kunstneren.

Og dermed kan Danmarks virtuelle regering blive fratvunget sit virtuelle ministerium for velfærd.

For nogle læsere kommer det måske som en overraskelse, at Danmark overhovedet har en virtuel regering. Men konceptet er heller ikke helt færdigudviklet endnu, fortæller Jan Christiansen, der står bag projektet.

Del af et filosofisk livsprojekt
Den virtuelle regering er et kreativt projekt baseret på oprettelsen af en række hjemmesider for ministerier, der ikke eksisterer i den virkelige verden. Det drejer sig om for eksempel hurtighedsministeriet.dk, kreativitetsministeriet.dk og danmarksministeriet.dk.

Og så velfærdsministeriet.dk, der kun eksisterede i Jan Christiansens virtuelle verden, da han registrerede domænet.

Det kan dog ikke betale sig at surfe forbi hjemmesiderne, der stadig er uden indhold.

»Hvordan det bliver i detaljen, har jeg ikke formuleret, men det er en del af et samlet filosofisk projekt. I de 26-27 år, jeg har arbejdet som kunstner, har jeg nemlig arbejdet ud fra en særlig filosofisk og værdimæssig tankegang«, siger han.

En tankegang, der har fokus på det »kreative og skabende frem for det konkurrerende og adskillende«, forklarer Jan Christiansen.

Selv om ministerienavne er nyt område for klagenævnet, har der været en række klagesager mellem offentlige instanser og privatpersoner eller firmaer. Eksempelvis måtte indehaveren af statsministeren.dk, der skulle beskrive markante danske og internationale statsministre gennem tiderne, pænt overdrage sit domæne til Statsministeriet, afgjorde nævnet i maj i år.

Omvendt fik Aabenraa Kommune i juni 2005 afslag på en klage over hjemmesiden åbenrå.dk, der formidlede handel over internettet for lokale erhvervsdrivende. Bynavnet er en geografisk betegnelse, som ingen har førsteret til, lød begrundelsen.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu