Foto: THOMAS BORBERG
Danmark

Helikoptere har fået flyveforbud

Al flyvning med forsvarets nye helikoptere EH101 indstilles efter en nødlanding i Billund.

Danmark

Alle forsvarets nye EH101-helikoptere har fået flyveforbud.

Det har flyvevåbnet besluttet efter, at en helikopter tirsdag nødlandede i Billund.

Problemet er ifølge Flyvevåbnet en motoraksel i en af motorerne, der er knækket på grund af tæring. Diagnosen fik omgående Flyvertaktisk Kommando til at indstille flyvningen med helikopteren.

Naturlig konsekvens I flyvevåbnet ser man flyveforbuddet som en naturlig konsekvens af den knækkede motoraksel.

»Det er for at finde ud af, om det er en enkeltstående fejl, eller det er noget, som der kan findes symptomer på i de andre. Det er en standardprocedure, at man tager ting ekstremt alvorligt. Det ville være frygteligt, hvis der skete noget, siger Inge Borggaard«, der er kommunikationsmedarbejder i Flyvevåbnet.

Rammer ikke beredskabet
Flyveforbuddet rammer ifølge Flyvevåbnet ikke redningsberedskabet.

Helikopteren har udviklet sig til et problembarn for forsvaret, som har købt 14 helikoptere af typen EH101, til sammenlagt tre milliarder kroner. Problemet er blandt andet, at helikopterne tilbringer mere tid på værksted end på vingerne.

Under tirsdagens nødlanding stoppede en af helikopterens tre motorer, men besætningen var ifølge Flyvevåbnet ikke i fare.

Briter flyver videre

Kommunikationsmedarbejder Inge Borggaard oplyser desuden, at de helikoptere, som er udlånt til briterne, fortsat flyver.

Problemet kan ifølge flyvevåbnet være relateret til klimaet, og de udlånte EH101 er på vingerne i Irak.

Det er uvist, hvor lang tid det danske forbud gælder. Indtil videre fungerer de over 40 år gamle S61-helikoptere som vikarer.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce