Foto: DRESLING JENS
Danmark

Tunesere frygter tortur og voldtægt

To mænd, der er mistænkt for at ville dræbe tegner, forsøgte at komme hjem og sige farvel til familien. De er blevet fængslet, for at undgå at de forsvinder før udvisning.

Danmark

»Hvorfor er er jeg mere farlig end en af de andre«.

Sådan spørger den 25-årig tuneser i dommervagten i København. Han er mistænkt for at have deltaget i planlægningen af drab på Muhammed-tegneren Kurt Westergaard og blev anholdt sammen med to andre.

Det drejer sig om en anden tuneser, der også bliver fremstillet i grundlovsforhør og en dansk-marokkaner, der er blevet løsladt efter en 'præventiv samtale' med Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Det er dansk-marokkaneren han henviser til.

Han taler fremragende dansk Anklager, Britt Rønne, vil have, at frihedsberøvelsen af ham fortsætter frem til 12. marts, så en udvisning er mulig.

Manden, der er underlagt navneforbud, sidder med ret ryg og lytter opmærksomt. Han er i ført en mørkeblå sweatshirt med et par grå striber på ærmerne. Han har ultrakort hår og mørke skægstubbe.

Hans dansk er fremragende. Han har »processuelt ophold« i Danmark, da hans opholdstilladelse var ved at blive behandlet. Han er muslimsk gift med en somalisk kvinde med dansk statsborgerskab og i gang med en uddannelse.

Frygter for tortur
Den 25-årige finder udvisningen problematisk:

»Jeg risikerer 15 til 25 år fængsel. Jeg ved 100 procent, at jeg vil blive udsat for tortur«, siger den 25-årige og tilføjer:

»Det er meget normalt«.

Klar til at samarbejde
Han skynder sig at tilkendegive, at han ikke har problemer med, at politiet har hans pas, og at han selvfølgelig vil møde op hos politiet:

»Jeg er klar til at samarbejde med politiet. Jeg vil ikke gøre tingene værre for mig. Jeg vil se min familie. Og sige farvel til min familie og dem, jeg kender«.

Forsvarer er betænkelig
Hans forsvarer, Frank Wenzel, protesterer mod frihedsberøvelsen, fordi det må være nok, at hans pas deponeres hos politiet:

»Det er betænkeligt med udvisningen til Tunesien. Man kan høre i Radioavisen, at folk med forstand på det her er enige med min klient«.

Men dommeren finder det nødvendigt med frihedsberøvelse. Den 25-årige bliver fængslet i 27 dage - altså til 12. marts.

I Sandholmlejrens lukkede afdeling
Få minutter efter bliver den anden tunesiske mand ført ind i dommervagten. Han har hætten på sin gråmelerede sweatshirt trukket godt op over hovedet. Da han sætter sig foran dommeren, tager han hætten ned og blotter sit kortklippede hår.

Den 36-årige mand har en tolk til oversætte for ham. Han støtter sine albuer i bordet. Hans opholdstilladelse er blevet inddraget, efter den samtale han havde med Udlændige Service i Sandholmlejren i tirsdags - få timer efter hans anholdelse.

Det er formentlig også i Sandholmlejrens lukkede afdeling, han har været, efter han blev anholdt i sit hjem i en forstad til Århus.

Anklageren anser ham - og hans landsmand - som en trussel mod den danske stats sikkerhed.

Under psykiatrisk behandling
Tolken oversætter afsnit efter afsnit. Den 36-årige kigger væk fra tolken. Han kigger ned i bordet.

Han er muslimsk gift med en etnisk dansk kvinde, som han har et barn med. Derudover har han »et særbarn« , oplyser anklageren. Tolken tøver et øjeblik. Oversættelsen for særbarn ligger ikke lige på tungen. Måske ved han ikke, at det er et barn, som konen ikke er mor til.

Den tunesiske mand oplyser, at han er under psykiatrisk behandling og får medicin. Han har svært ved at forstå, at han skulle have kunne planægge et drab på en tegner, mens han er i behandling.

Planlægger ikke drab
Den 36-årige erklærer sig uskyldig:

»Jeg er ikke i Danmark for at planlægge attentater, men for at kunne hjælpe min familie i Tunesien«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han virkede dog skræmt ved tanken om at blive udvist:

»Jeg har ikke mulighed for at se mit barn. Og jeg vil blive anholdt det øjeblik, jeg lander i Tunesien. Jeg bliver smidt i fængsel og voldtaget og tortureret«, siger den 36-årige med lav stemme.

Hvad er anklagen?
Han rømmer sig og fortæller, at han har en ren straffeattest. Flere gange giver han udtryk for, at han har svært ved at forstå, hvorfor han er blevet anholdt, og hvorfor han ikke er blevet præsenteret for en anklage.

Han siger det på flere forskellige måder, indtil dommeren afbryder og beder tolken om at sige til ham, at afgørelsen er truffet administrativt:

»Retten tager ikke stilling til om den afgørelse er rigtig eller forkert«, siger dommeren.

Anholdt i 27 dage yderligere

Et kort øjeblik efter erklærer han sig enig med anklager i, at den 36-årige skal frihedsberøves i 27 dage - præcis som hans landsmand, som han formentlig kender fra en århusiansk moske.

Han trækker hætten op igen. Og forsvareren kærer begge kendelser.

/ritzau/

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce