Foto: BORBERG THOMAS
Danmark

Per Stig Møller advarer Sudan

Sudan har boykottet danske varer - det går værst ud over dem selv, siger udenrigsministeren. For nu kan landet ikke blive medlemmer af WTO.

Danmark

Hvis I ikke vil lege med os, vil vi ikke lege med jer.

Sudans boykot af de danske varer vil ikke få den store indflydelse på dansk økonomi. Men så længe de opretholder boykotten, kan det konfliktramte afrikanske land ikke blive medlem af verdenshandelsorganisationen WTO.

»Vores svar på Sudans boykot er, at de ikke kan blive medlem af verdenshandelsorganisationen WTO. Sådan er reglerne, og det går værst ud over dem selv«, siger udenrigsminister Per Stig Møller (K) i et interview til TV2 News i dag.

Dansk eksport til Sudan er beskeden - i 2006 havde den en værdi på 116 millioner kroner. Men udelukkelse af WTO slår ifølge udenrigsministeren meget hårdt mod den sudanesiske regering.

Også under Muhammed-krisen overvejede Sudan at boykotte danske varer, men gjorde det ifølge udenrigsministeren ikke, netop af frygt for eksklusion fra WTO.

Ikke en ny Muhammed-krise
Udenrigsministeren understreger flere gange i løbet af interviewet på TV2 News, at der er forskel på det, der sker nu, og på hvad der foregik under Muhammedkrisen.

»Der er ingen ambassadeafbrændninger eller optakt til en større konflikt. Der er tale om nogle religiøse grupperinger, der opfordrer til boykots rundt omkring«, siger han.

»Vi bruger nogle af de samme instrumenter som sidst, men vi arbejder nu mere målrettet. Vi tjekker blogs, hjemmesider og aviser, og vi bruger de samme metoder til at sætte vores informationer og argumenter ind i systemet. Vi informerer, taler med de relevante personer og oplyser om sammenhængen«, forklarer udenrigsministeren.

Der bliver ikke pillet ved ulandsbistanden

Dansk Folkeparti mener, at Danmark som svar på boykotten skal fjerne ulandsbistanden til Sudan.

»Det er helt uacceptabelt, hvis en regering officielt opfordrer til boykot af et land, som endog yder den pågældende stat bistand. Vi skal simpelthen ikke acceptere at være til grin for egne penge«, siger partiets udviklingsordfører Tina Petersen.

Men det er ikke løsningen, mener Per Stig Møller.

»Vi skal se på, hvem vi hjælper, og hvem, vi skader her. Vi giver jo ikke penge til Sudans regering med ulandshjælpen, men til fredsopbygning i Darfur-provinsen og Sydsudan. Og det, vi er interesserede i, er jo netop at få fred.«

Milliondemonstration varsles
Ifølge det internationale nyhedsbureau AP, kan man forvente store demonstrationer i Sudans hovedstad i morgen.

»Alle bør komme til den en million store march i morgen i profetens forsvar«, lyder det fra adskillige højtalere på Khartoums største moské efter middagsbønnen i dag.

Politiet har nægtet pressen at tage billeder af den danske ambassade i Khartoum, som hverken bærer tydeligt flag eller andre nationale symboler. Ifølge AP var der ellers ingen synlige forberedelser til demonstrationer i hovedstadens gader.

Sudans ambassade i Skandinavien, der har hjemsted i Oslo, modtog tirsdag morgen instrukser fra udenrigsministeriet i Khartoum. Boykotten af danske varer blev officiel, og danskere vil ikke kunne rejse ind i Sudan.

»Sudans reaktion er forkert«
Sudans reaktion kommer ikke som nogen overraskelse, men den er stadig dybt forkert, mener udenrigsministeren,

»Sudans regering vil have opmærksomheden væk fra problemerne i Darfur og Sydsudan, og vi forventede, at de ville boykotte danske varer. Men Sudans reaktion er forkert. De glemmer, at det denne gang starter med, at nogen vil myrde en tegner, og at pressen så viser de tegninger, han skulle myrdes for. De skal huske, at tegningerne formentlig ikke var blevet bragt igen, hvis ikke der havde været mordplaner mod den danske tegner«

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce