Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BORBERG THOMAS
Foto: BORBERG THOMAS
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Per Stig: Guantanamo-fanger kan være en sikkerhedsrisiko

Sikkerhedsrisikoen var en af årsagerne til, at regeringen afviste at tage imod fanger USA's lejr på Cuba, fortæller udenrigsministeren.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udenrigsminister Per Stig Møller bekræfter nu, at USA før sommerferien spurgte den danske regering, om Danmark kunne modtage en eller flere fanger fra den amerikanske fangelejr Guantanamo.

Men Danmark sagde nej.

»Regeringen pegede i den forbindelse bl.a. på, at de udlændingeretlige regler og praksis ikke umiddelbart muliggjorde at give de pågældende opholdstilladelse«, siger Per Stig Møller i en skriftlig kommentar til Politiken og forsætter:

»Regeringen fremhævede endvidere, at det ikke kunne udelukkes, at der blandt de tilbageholdte kunne være personer, der kunne udgøre en potentiel sikkerhedsrisiko. De har iøvrigt ingen tilknytning til Danmark«.

Bred politisk opbakning til afvisning

Regeringen diskuterede afvisningen med andre partier i Det udenrigspolitiske Nævn, og ifølge Per Stig Møller var der bred opbakning til afvisningen i nævnet.

USA har de seneste to-tre år forsøgt at få Danmark og andre allierede i og uden for Europa til at tage imod fanger fra Guantanamo, som ifølge amerikanerne ikke længere udgør en stor sikkerhedsrisiko.

Hidtil er det kun lykkedes USA at overtale Albanien, der har taget imod fem fanger.

Omkring 300 fanger i Guantanamolejren
Der sidder i øjeblikket cirka 300 fanger på Guantanamo. USA vil fortsat tage sig af de fanger, der anses for at være mest farlige, mens USA prøver at overgive mellem 50 og 100 fanger til deres hjemlande.

Tilbage er der en gruppe på 20 til 25 fanger, som USA ikke kan sende til deres hjemlande, fordi de dér risikerer tortur. Det er fanger fra denne sidste gruppe, som USA prøver at få Danmark og andre allierede i Europa til at modtage.

Selv om Danmark ikke vil modtage fanger fra Guantanamo, understreger Per Stig Møller, at den danske regering ligesom en række andre lande er i dialog med USA om en lukning af Guantanamo.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden