Børn, ældre og syge rammes af storkonflikt

På mandag afleverer de kommunalt ansatte første strejkevarsel. Der er brug for et mirakel for at undgå storkonflikt, siger forhandlingsleder.

Danmark

Det er hele den kommunale sektor og landets sygehuse, der vil blive lammet, hvis en storkonflikt bryder ud.

Lige nu er forhandlingerne mellem forhandlingsfællesskabet KTO og Kommunernes Landsforening (KL) kollapset.

Det indebærer, at der er 35.000 ansatte på hospitalerne, som er klar til at varsle konflikt. I landets kommuner styrer næsten 400.000 lærere, pædagoger og HK’ere mod en konflikt.

Hele vejen rundt Første strejkevarsel vil blive sendt af sted til de offentlige arbejdsgivere mandag formiddag.

»Det kommer til at dreje sig om hele den kommunale sektor. Skoler, daginstitutioner, hele vejen rundt«, siger KTO's formand Ander Bondo Christensen.

Også forhandlingerne mellem sundhedskartellet og arbejdsgiverne i Danske Regioner er brudt sammen, og sygeplejerskerne formand, Connie Kruckow, har sagt, at et strejkevarsel vil blive afsendt mandag.

Nødberedskab
En strejke på sundhedsområdet vil lamme sygehusene, som i givet fald må oprette nødberedskab. Hvor omfattende det bliver, skal arbejdsgiverne forhandle igennem i forhold til det enkelte hospital.

Ifølge Dansk Sygeplejeråd vil beredskabet formentlig blive oprettet på afdelinger for livstruende sygdomme, som eksempelvis kræftafdelinger. Også skadestuer vil være omfattet.

På andre afdelinger vil sygeplejerskerne være omfattet af konflikten, og det vil især gå ud over patienter på venteliste til operationer for eksempelvis dårlige hofter eller tennisalbuer.

Tilbud »er ikke godt nok«
Sundhedskartellet skal mødes igen lørdag til forhandling med arbejdsgiverne i Kommunernes Landsforening om forholdene for de kommunalt ansatte sygeplejersker i hjemme- og ældreplejen, og medmindre der skulle være bevægelse i lønspørgsmålet, er strejkevarslet en realitet.

»De øvrige kommunalt ansatte er jo blevet tilbudt 12,8 procent. Det er ikke godt nok. Og jeg har ikke hørt, at der skulle være bevægelse i tingene fra KL’s side,« siger sygeplejerskernes formand Connie Kruckow

Bondo: Der er brug for et mirakel

Heller ikke Anders Bondo Christensen, formanden for KTO, er optimistisk.

»Medmindre der sker et mirakel i løbet af weekenden, er vi meget tæt på storkonflikt«, siger Anders Bondo Christensen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce