»Ritt, din lus, du skylder os et hus!«. 3.000 demonstranter var samlet på Københavns Rådhusplads, i anledning af at Ungdomshuset på Jagtvej 69 blev revet ned for et år siden i dag.
Foto: JACOB EHRBAHN

»Ritt, din lus, du skylder os et hus!«. 3.000 demonstranter var samlet på Københavns Rådhusplads, i anledning af at Ungdomshuset på Jagtvej 69 blev revet ned for et år siden i dag.

Danmark

Demonstranter festede på Rådhuspladsen

Vrede tilråb mod Københavns Rådhus var det eneste tegn på uroligheder, da ungdomshusstøtter i alle aldre indtog Rådhuspladsen.

Danmark

»Hej, vi er de 25 subkulturelle ungdomsaktivister, I smed på gaden for et år siden!«.

En lille ladvogn fra Nørrebro var ladet med punkere, skældsord og høj rockmusik, da den susede op mod Københavns Rådhusplads.

Med sig havde den 2.500 demonstranter, der var gået i optog hele vejen fra Nørrebrohallen i København.

»Vejret er jo godt« Omkring 1.000 demonstranter, der var gået fra Christiania, havde på det tidspunkt ventet en time på vennerne fra Nørrebro.

»Vi har demonstreret i en time allerede, og stemningen har været god, men nu blev den blevet meget bedre«, siger demonstrant Martin Braunstein, da Nørrebro-optoget indtager Rådhuspladsen.

»Og så er vejret jo også godt«, griner han ironisk og kigger op mod himlen, hvorfra regnen netop er begyndt at falde.

Savner 69
Ditte Lærkedahl Jensen, der brugte det hedengangne Ungdomhuset, er det forløbne år blevet en rutineret demonstrant. Hun er kun gået glip af enkelte af de ugentlige torsdagsdemoer, som ungdomshusbevægelsen står bag.

»Jeg er her, fordi jeg er rigtig utilfreds med, at politikerne ikke har fundet et nyt ungdomshus til de unge endnu. Ritt Bjerregaards ambitioner om et mangfoldigt København, og om at København skal være en kulturmetropol, stemmer simpelthen ikke overens med den politik, hun fører«, siger Ditte Lærkedahl Jensen.

Hun vil egentlig ikke svare på, hvad hun følte, da optoget i dag holdt en mindre mindehøjtidelighed på Nørrebros Runddel tæt ved Jagtvej 69. Hun er faktisk træt af pressens måde at sentimentalisere ungdomshusdebatten på, men alligevel siger hun:

»Grunden til, at jeg har demonstreret for et nyt ungdomshus i et år, er, at jeg savner et ungdomshus i København. Det kan ikke siges mere enkelt end det«.

Regnen tager luften af ballonen

En betjent står ved indgangen til Strøget og skutter sig. Bag ham står to mandskabsvogne parkeret, så politiet har kontrol over, hvem der går ned ad gaden.

Han har fulgt optoget fra Christiania og fortæller, at det har forløbet roligt indtil videre. Han forventer ikke noget ballade i dag.

»Nu er det begyndt at regne, så det skal nok lægge en dæmper på uromagere«, siger han og kigger ud over Rådhuspladsen på de efterhånden temmelig våde demonstranter.

Bag ham er syv-otte af hans kolleger på vej ind i den blå mandskabsvogn.

»De kører ingen steder, forsikrer han, de skal bare i ly for regnen«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden