Antallet af udenlandske protistuterede i Danmark vokser. Ti dage efter at Rumænien var blevet medlem af EU stod de første piger fra landet på Vesterbro.
Foto: PELLE RINK/POLFOTO

Antallet af udenlandske protistuterede i Danmark vokser. Ti dage efter at Rumænien var blevet medlem af EU stod de første piger fra landet på Vesterbro.

Danmark

Danmark er magnet for prostituerede

Danmark bliver Nordens 'Red Light District', fordi landet snart er det eneste sted i Norden, hvor sexkøb er lovligt, frygter kvindeorganisationer.

Danmark

De udenlandske prostituerede strømmer til Danmark, der snart har Nordens lempeligste regler for prostitution.

Om få måneder vedtager det norske Storting at forbyde køb af sex, ligesom Sverige allerede har gjort for flere år siden. I Finland er det delvist forbudt.

I forvejen har Danmark oplevet en stigning i antallet af især udenlandske prostituerede.

»De nye EU-lande sender kvinder ind i Danmark, ligesom globaliseringen har gjort det billigere at transportere kvinder fra Østen og Afrika«, siger Dorit Otzen, der er leder af Reden i København.

Flere udenlandske prostituerede Reden havde sidste år 247 flere besøgende end året før.

Andelen af udenlandske kvinder er samtidig steget 20 procent og udgør nu 38 procent af Redens besøgende. I de officielle statistikker vurderes det, at de udenlandske kvinder udgør mindst halvdelen, svarende til omkring 2.500 mennesker.

Også Rigspolitiet vurderer, at der siden 2002 er kommet flere udenlandske prostituerede, men at situationen nu er stabiliseret.

Farligere at være byggeleder
Dorit Otzen fortæller, at der gik ti dage fra, at Rumænien blev medlem af EU, til at rumænske kvinder prostituerede sig selv på Vesterbro.

Det er nemlig sværere for politiet at smide borgere ud af landet, når de kommer fra et EU-land.

»Det er meget farligere at være byggeleder, end at være ruffer og alfons, for bygningsarbejderen har fagforeninger som vagthund. De prostituerede har ikke nogen«, siger Dorit Otzen.

Vi bliver Nordens bordelbaggård
Reden er sammen med 21 andre organisationer med i initiativet 'Forbyd sexkøb nu'.

»Når initiativet er vigtigt netop nu, så er det fordi, Norge er på vej med et forbud«, forklarer Hanne Helth, talsperson for initiativet. Hun henviser til, at erfaringer fra Sverige viser, at kvindehandlen stagnerede, da de forbød køb af sex.

Ifølge det norske justistsministerium vil Norge beslutte det samme i løbet af et par måneder, og et norsk forbud vil så træde i kraft per 1. januar 2009.

»Så er det klart, at man kan frygte, at menneskehandlere vil øge deres aktiviteter i Danmark, og at vi dermed ender som Nordens bordelbaggård. Derfor bør vi handle nu, før det er for sent«, siger Hanne Helth.

Slap holdning i Danmark
Det er Dorit Otzen enig i.

»Der er ingen tvivl om, at bagmændene vil trække til Danmark. Det er almindelig markedspolitik; hvorfor skal man vælge et marked, hvor man risikerer at blive sat i fængsel, så hellere tage et land, der har en slap holdning, og det har Danmark«, siger hun.

Derfor vil initiativet have indført et dansk forbud mod køb af sex.

Prostitution er allerede skjult

Hanne Helth giver ikke meget for argumentet om, at et forbud blot vil skjule prostitutionen, men ikke reelt forhindre den. Hun mener, at prostitutionen tildels allerede er skjult, og henviser til, at 80 procent foregår indendørs eller via escort.

»Man skal samtidig huske, at hvis sexkøberne skal kunne finde de prostituerede, så kan politiet og socialarbejderne det også«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce