Færøerne får stormhjælp fra Island

Islændinge samler penge ind til ødelæggelserne på Færøerne efter en af de værste storme nogensinde.

Danmark

Færingerne får nu hjælp fra Island til genopbygning af de svære ødelæggelser, som en af de voldsomste orkaner i mands minde forårsagede på Færøerne i slutningen af januar.

I Nordvest-Island er man begyndt en pengeindsamling, der skal doneres til den færøske bygd Skálavik på Sandøen.

Her medførte brandstormen, at havets knusende vandmasser, som med enorm kraft blev kastet ind over bygden, forandrede naturen i området for altid.

Havnen blev totalt ødelagt ligesom både og bygninger blev smadret.

»Tak for sidst« Ødelæggelserne i Skálavik er så omfattende, at kommunen ikke selv har midler nok til at udbedre dem. Af samme grund har kommunen bedt landsadministrationen på Færøerne om økonomisk hjælp.

Pengeindsamlingen fra Færingernes naboer i nord skal ses som en 'tak for sidst'.

For 13 år år siden samlede færingerne et stort pengebeløb ind til den islandske by Flateyri, hvor et uhyggeligt lavineskred havde medført mange skader og tab af liv.

Skader ikke udbedret

Brandstormen på Færøerne i januar var samtidig så kraftig og ødelæggende for andre områder af Færøerne, at skaderne langt fra er udbedret endnu.

Bl.a. har det offentlige el-selskab SEV nu meddelt, at det bliver nødvendigt at hovedreparere alle luftlinjerne. De tunge sneklumper, som lagde sig på ledningerne kombineret med den ekstreme vind, der også medførte, at elmaster væltede på længere strækninger, indebar at flere bygder i dagene efter stormen var uden strøm.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce