Foto: SARA GALBIATI/POLFOTO
Danmark

De stærke kvinder demonstrerede

Handlekraftige kvinder med overskud gik på gaden for de svage og undertrykte på kvindernes kampdag.

Danmark

Der bliver råbt, og der bliver klappet. I nævnte rækkefølge.

For kvinderne, der er mødt op til demonstration under parolen 'Forbyd sexkøb nu!' på Rådhuspladsen i København, venter pænt til taleren lidt højere og lidt mere skingert end ellers har leveret det næste budskab i rækken.

»Hvorfor er der ikke et eneste billede af sex-køberne, når medierne skriver om prostitution og kvindehandel men kun billeder af halvnøgne kvinder? Sexkøberne er den største gruppe, når det gælder kvindehandel. Og de er samtidig den eneste gruppe, der har et valg«, råber Dansk Kvindesamfunds Hanne Helth fra ladet af en åben ladvogn.

Kvinder klapper og hujer indtil Hanne Helth igen hæver stemmen og formulerer demonstrationens centrale budskab.

»Ingen kvinder skal være til salg i dag«.

Der klappes og hujes igen. Men der er ingen umotiverede vredesudbrud eller paroler fra demonstranterne. Altså lige bortset fra en ældre kvinde, der snakker uforståelige budskaber igennem sin megafon og ind i mængden.

De svage bliver hjemme De kvinder, som politiken.dk taler med i dag, er højt uddannede og succesrige, og det er svært at forestille sig, at de repræsenterer en undertrykt gruppe i samfundet. Men forklaringen er meget enkel.

»De, der faktisk stadig kæmper med undertrykkelse, har jo ikke tid til at demonstrere. De er jo hjemme for at gøre rent eller passe børnene«, lyder den åbenlyse forklaring fra Christel Knudsen, 40-årig marketings-konsulent.

Hvor er alle kvinderne?
»Her er kun 200«, siger en forbipasserende undrende, da demonstrationen går i gang klokken 13.00.

Men kvinderne stiger langsom i antal, og da demonstrationen bevæger sig imod Nørreport og videre mod Christiansborg, er der 500. Det fortælle de mandlige motorcykelbetjente, der følger demonstrationen som ivrige hyrdehunde. Talsperson for arrangørerne, Balder Mørk Andersen, mener, at betjentene underdriver.

»Vi har haft tællere ude, og vi var 1.300«, siger han.

Men egentlig brug for hverken hyrde eller hund er der ikke. For selvom kvinderne har nok at kæmpe for, kalder de fleste, som politiken.dk taler med, 8. marts for en festdag.

»Jeg fejrer, jeg er kvinde«
»Jeg bruger dagen til at fejre, at jeg er kvinde, og så er det en god dag til at kigge på lidt på den ulighed, der er i vores samfund«, siger en høj kvinde med rødt tørklæde.

Hun hedder Nanna Højlund, er 46 år, og viser sig at være forbundssekretær i FOA. Hun omgiver sig hverken med bannere eller blanke pjecer. Hun er her som sig selv.

Budskaberne går i kø

Kigger man ud over den primært østrogene menneskemængde kan man se, at mange forbund, bevægelser og enkelte partier har set deres oprørte snit til at komme med i kampdagen.

'Joan-søtrene', proklamerer et banner, 'Stop alle former for vold mod kvinder', 'SF: Rigtige mænd køber ikke kvinder', 'Enhedslistens kvinder ser rødt', 'Kvinder i sort'.

Der er masser af bogstaver i luften og masser af budskaber til salg, og arrangørernes centrale budskab 'Forbud sexkøb nu!' er til tider druknedøden nær.

Kvindernes internationale kampdag inviterer åbenbart til mange forskellige kampe, men forskellige talskvinder skærer med jævne mellemrum igennem fra ladvognen og slår fast, hvad denne kvindekamps fokus er.

»Forbyd sexkøb nu«, råber de.

Og der klappes igen.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce