Birgitte Kofod Olsen kalder et totalforbud mod at sælge og købe sex en krænkelse af kvinders rettigheder til selv at bestemme over egen krop.
Foto: RINK PELLE

Birgitte Kofod Olsen kalder et totalforbud mod at sælge og købe sex en krænkelse af kvinders rettigheder til selv at bestemme over egen krop.

Danmark

Institut for rettigheder forsvarer sexsalg

Forbud mod køb af sex skader prostituteredes rettigheder, mener afdelingsleder ved Institut for Menneskerettigheder.

Danmark

Afdelingsleder for Institut for Mennskerettigheder, Birgitte Kofod Olsen, kalder et forbud mod at sælge og købe sex en krænkelse af kvinders grundlæggende rettigheder.

»Vi må blive bedre til at respektere, at prostituerede også er rettighedshavere. Og det medfører, at vi må respektere deres ret til at bestemme over eget liv og egen krop og til at sælge seksuelle ydelser«, siger Birgitte Kofod Olsen, afdelingsleder for Institut for Menneskerettigheder på instituttets hjemmeside og fortsætter.

»Det er vigtigt at huske, at disse rettigheder og friheder er anerkendt af både FN's kvindekonvention og den danske lovgivning, Sagen er, at før staten må gøre indgreb i individets frihed og selvbestemmelsesret, så skal det godtgøres, at en indgriben er nødvendig«.

Kvindekamp mod sexkøb Udmeldingen kommer på Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts, hvor fokus i år er netop kamp mod sexkøb. Og målet er, at den danske lovgivning forbyder køb af sex.

Dansk Kvindesamfund og 8. marts initiativet, som er et samarbejde mellem 23 organisationer, har lørdag været på gaden for at markere deres ønske om et forbud mod køb af sex i Danmark, som det man indførte i Sverige i 1999, og som Norge vil indføre i år.

Og i en kronik i Jyllands-Posten i dag har Københavns overborgmester, Ritt Bjerregaard, sammen med ordførerne Anne Vang og Cecilie Svane fra Danmarks Socialdemokratisk Ungdom's ligestillingsnetværk også gjort sig til fortalere for, at man gør det forbudt at købe sex i Danmark.

»Der er ingen gode grunde til, at det skal være lovligt at købe sex. Der er kun gode grunde til, at det ikke skal være det. Nu er det tid til at tage det næste skridt: Kunden skal krininaliseres«, skriver de i JP-kroniken.

Forbud løser ikke problemer

Men det totale forbud, som en række organisationer og politikere taler for i dag, vil ikke løse problemerne med prostitution, men blot øge risikoen for, at de prostituerede kvinder udstødes yderligere fra samfundet, mener Birgitte Kofod Olsen.

»Det vil jo ikke fjerne prostitutionen. Det vil bare blive ulovligt og foregå i det skjulte. Så hellere en mere målrettet indsats mod menneskehandel og den kriminalitet, der er forbundet med prostitution«, siger menneskerettighedseksperten«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce