Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Teologer forsvarer flerkoneri

At kræve, at en irakiske tolk skal vælge mellem sine to hustruer, vil være i strid med klassiske kristne principper, siger teologer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens politikerne grubler over, hvad de skal stille op med en irakisk tolk, der søger flygtningestatus sammen med sine to koner, har teologerne allerede svaret: lad ham beholde dem begge to.

»Vi kan ikke bare lægge vores kristne etik ned over nogen, og denne mand søger jo ikke om at blive kristen, men om at blive beskyttet. Han har levet lovformeligt med to kvinder i Irak, og jeg synes, det er rigtigt, at han fik dem begge med«, siger Viborgs biskop, Karsten Nissen.

Han bakkes op af en række teologer, der alle kan finde kristne argumenter for tolkens ret til to koner.

Den irakiske tolk var en del af den gruppe, som for nylig kom til Danmark, fordi de skønnedes at være i fare efter at have hjulpet de danske soldater i Irak.

DF: Ud med den ene

Med sig havde han to koner, med hvem han i alt har tre børn, men den går ikke, mener både Dansk Folkeparti (DF) og en række feminister. I Danmark er flerkoneri ulovligt, påpeger de og kræver, at tolken enten rejser ud af landet eller lader sig skille fra den ene hustru.

Men det står faktisk ikke nogen steder i Bibelen, at flerkoneri er en synd. Og DF’s krav strider imod et klassisk kristent princip, som allerede Paulus formulerede, mener lektor i systematisk teologi, Hans Raun Iversen.

»Paulus sagde, at man ikke må rykke folk ud af den stand, de bliver antruffet i. Det betyder, at når manden allerede er lovligt gift med begge koner i Irak, så kan Danmark ikke bare forlange, at han lader sig skille fra den ene«, siger han til Politiken.

Flerkoneri er ikke ukristent

For professor, dr. theol. Svend Andersen er der heller ikke belæg for at sige, at polygami (flerkoneri) er ukristent. Han henviser til filosoffen og teologen K.E. Løgstrup, der mente, at ægteskab ikke er én bestemt ting i alle kulturer.

Men DF-politikeren og teologen Jesper Langballe afviser sine kolleger. Efter hans mening handler denne sag hverken om næstekærlighed eller kristendom.

»Jeg fatter dem slet ikke. Det er ganske uluthersk at lovgive efter næstekærlighed. I Danmark er bigami ikke tilladt. Lov er lov, og lov skal holdes. Længere er den faktisk ikke«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden