To overkonstabler fortæller om problemer med at få reservedele til nye piranha-køretøjer. Her ses en piranha i Irak i 2006.
Foto: OLESEN PETER HOVE

To overkonstabler fortæller om problemer med at få reservedele til nye piranha-køretøjer. Her ses en piranha i Irak i 2006.

Danmark

Soldater reparerer vogne med tyggegummi

Danske soldater i Afghanistan mangler reservedele til deres køretøjer og må derfor bruge køretøjer med alvorlige fejl.

Danmark

14 danske soldater har indtil videre betalt den ultimative pris for at skabe sikkerhed i Afghanistan.

Men selv om de 550 soldater i Helmandprovinsen hver dag sætter livet på spil - kan de ikke få noget så simpelt som reservedele til de mandskabsvogne, deres liv afhænger af.

To overkonstabler fortæller til 24timer, at der mangler reservedele til forsvarets nye militære satsning: spritnye Piranhaer - en ottehjulet pansret mandskabsvogn udstyret med et fjernstyret maskingevær på toppen.

Alvorlige fejl i 14 vogne Derfor kører soldaterne i øjeblikket rundt i 14 piranhaer med alvorlige fejl. I nogle af vognene fungerer våbensystemet ikke - i andre er støddæmperen røget, så vognen ikke kan køre i fuld fart.

Overkonstabel Mikkel (efternavnet er redaktionen bekendt), ved Gardehusarregimentet i Slagelse fortæller, at soldaterne før ankomsten var blevet lovet en container med reservedele og et ukendt antal af nye OHW (det fjernstyrede våbensystem, der sidder på toppen af vognen), men de har aldrig set den.

»Vi får bare at vide, at den ikke er bestilt. Hvis vi punkterer i ørkenen, eller kører på en vejsidebombe, og der ryger to hjul og en aksel, så er bilen grounded. På nogle af vognene er OHW’en brudt sammen. Og så må skytten stå op og skyde som i de gamle vogne - det er jo en del sikre at sidde nede i bilen,« siger Mikkel.

Overkonstabel: »Det kan ikke være rigtigt«
Normalt skal OHW’en kunne skyde 360 grader rundt, men står skytten oppe i vognen og skal skyde, i stedet for at sidde trygt nede i kabinen og styre gennem computerskærmen, kan systemet kun skyde i cirka 40 grader. Ligeledes ryger laser-afstandsmåleren. Soldaterne må i stedet bedømme afstand med det blotte øje.

»Dette er den skarpeste mission, Danmark nogen sinde har været på. Det kan ikke være rigtigt, at vi mangler de mest basale ting for, at vores enhed skal kunne fungere,« siger Mikkel.

Olieslanger lappet med coladåser og tyggegummi

Overkonstabel af første grad J - E W. Mortensen, er mekaniker i Fenriskompagniet, måtte så sent som mandag lappe olieslanger med coladåser og tyggegummi.

»Hvis vi flænser et dæk, er vognen grounded, for vi kan ikke skaffe reservehjul. Når vognene bliver grounded, kan vi ikke sende folk ud på patrulje. Det er et spørgsmål om kroner og øre at skaffe de her reservedele,« siger J-E W. Mortensen og ærgrer sig:

»Forsvaret har endelig købt noget ordentligt - men de har ikke købt nok reservedele.«

Konstabelforening vil have sagen undersøgt I Hærens Konstabel- og Korporal Forening (HKKF) vil formand Flemming D. Vinther straks tage fat i HOK for at få undersøgt sagen:

»Vores folk stiller op med livet som indsats. Det mindste, de kan forlange, er, at udstyret er orden. Er det korrekt, at der mangler reservedele er det dybt bekymrende. De nye piranhaer skulle jo netop give endnu større sikkerhed for vores folk«, siger han til 24timer.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce