Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Den olympiske fakkel er på vej til Kina. I dag kom den til San Francisco, hvor demonstranter i går klatrede op i Golden Gate for at demonstrere.
Foto: PAUL SAKUMA/AP

Den olympiske fakkel er på vej til Kina. I dag kom den til San Francisco, hvor demonstranter i går klatrede op i Golden Gate for at demonstrere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amnesty: Boykot ikke det bedste middel

Generalsekretæren i Amnesty International anbefaler den kritiske dialog med det olympiske værtsland Kina.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens den politiske forvirring om regeringens holdning til en delvis boykot af OL stiger, melder den danske afdeling af Amnesty International nu ud med en mere detaljeret holdning til spørgsmålet.

Lars Normann Jørgensen, generalsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling, siger, at organisationen vurderer, at boykot ikke for nuværende er det bedst egnede middel til at skabe forbedringer i menneskeretssituationen i Kina.

»Debatten er kommet til at dreje sig om for-og-imod det officielle Danmarks deltagelse i OL-åbningsceremonien, frem for det fælles udgangspunkt, som er de omfattende menneskerettighedskrænkelser i Kina. Debatten bør nu dreje sig om, hvilke krav regeringen skal stille til de kinesiske magthavere om forbedringer af menneskerettighederne, og dernæst hvilke midler, der er mest effektive«, siger generalsekretæren.

Udeblivelse duer ikke »En OL-boykot vil formentlig af de fleste kinesere blive opfattet som en fornærmelse af Kina som værtsnation, og problemet er jo ikke landet eller nationen Kina med derimod det kinesiske styre. Amnesty vurderer ikke på nuværende tidspunkt, at en fuldstændig boykot af OL er den mest effektive måde at skabe varige menneskeretsforbedringer i Kina på«.

»Med hensyn til om det officielle Danmark skal blive væk fra åbningsceremonien, skal man gøre sig klart, at udeblivelsen fra en OL-åbningsceremoni ikke i sig selv vil få løsladt Kinas samvittighedsfanger, fjernet censur eller lukket de flere hundrede tusinde tilbageholdte ud fra de mange genopdragelseslejre«, siger generalsekretæren.

Relationer må ikke afbrydes

Han finder det vanskeligt at vurdere, om menneskeretssituationen generelt er blevet forbedret eller forværret, fra Beijing fik tildelt værtskabet i 2001 og frem til i dag, men understreger:

»Danmarks regering må allerede nu gå forrest med konsekvent, officiel og offentlig kritik af menneskerettighedskrænkelserne i Kina. Statsministeren må kræve at samvittighedsfangerne bliver løsladt, så de Olympiske Lege i Beijing ikke vil blive husket for at forårsage krænkelser af menneskerettighederne. De krav, der stilles til de kinesiske magthavere, skal række længere frem end til de Olympiske Lege, og ikke have karakter af en afbrydelse af relationerne til Kina«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden