Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mere end 60 procent af de trafikanter, som ikke bruger kollektiv transport daglig, svarer i en undersøgelse, at flere og mere præcise tog kan få dem over i den kollektive trafik.
Foto: DRESLING JENS

Mere end 60 procent af de trafikanter, som ikke bruger kollektiv transport daglig, svarer i en undersøgelse, at flere og mere præcise tog kan få dem over i den kollektive trafik.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tog til tiden kan få os til at stille bilen

Halvdelen af danskerne siger, at de vil køre mere med kollektiv trafik, hvis den bliver mere effektiv og præcis.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Omkring halvdelen af danskerne siger, at de vil rejse mere med offentlige transportmidler, hvis den kollektive trafik bliver forbedret.

Det viser en undersøgelse, som Capacent Union har foretaget for Danske Regioner.

»Problemerne i transportsektoren har stor betydning for mobilitet, produktivitet og samfundsøkonomi. Derfor skal vi have flere over i den kollektive trafik. Og undersøgelsen viser, at det er et ønske, der deles af befolkningen«, siger Carl Holst (V), som er formand for Danske Regioners udvalg for regional udvikling.

Komfort er ikke vigtig
Undersøgelsen, som er foretaget blandt godt 1.000 tilfældigt udvalgte borgere, viser, at danskerne har meget konkrete krav til, hvad der skal forbedres.

For de fleste trafikanter er det underordnet, om de sidder godt i toget eller bussen. Forbedret komfort vil kunne få en ud af tre bilister til at lade bilen stå.

Det afgørende for danskerne er, om man kan stole på den kollektive transport. Mere end 60 procent af de trafikanter, som ikke bruger kollektiv transport dagligt, svarer i undersøgelsen, at flere, hurtigere og mere præcise afgange kan få dem over i den kollektive trafik.

Trafikforsker: Spis brød til
Anker Lohmann-Hansen, trafikforsker og ekstern lektor ved Aalborg Universitet, advarer mod at tro, at halvdelen af danskerne vitterligt vil droppe bilen, hvis den kollektive trafik bliver bedre. Der er nemlig et stykke vej fra at svare i en spørgeundersøgelse til at lade bilen stå og sætte sig ind i toget, når det kommer til stykket.

Men undersøgelsen giver alligevel et pejlemærke om, hvor politikerne skal investere pengene i den kollektive trafik.

»Hvis politikerne skal få flere mennesker over i den kollektive trafik, så handler det om at forøge hastighed og regularitet og sørge for, at der er færre omstigninger«.

Det skal være træls at køre bil
Anker Lohmann-Hansen understreger, at erfaringen viser, at investeringer i kollektiv trafik ikke i sig selv kan flytte mange trafikanter fra vejene til den kollektive trafik.

Derfor skal man samtidig sørge for, at det bliver mindre attraktivt at køre bil – enten ved ikke at udbygge vejnettet eller ved at indføre såkaldte trængselsafgifter, som gør det dyrere at bruge bilen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden