Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

København mangler kloge hoveder

Hver femte virksomhed er allerede flyttet eller overvejer flytning på grund af mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Virksomheder har så svært ved at tiltrække højtuddannet arbejdskraft til København, at opgaver flyttes til udlandet.

Det truer på længere sigt landets mulighed for vækst, fordi hovedstadsområdet er Danmarks jobmotor, advarer Dansk Erhverv.

Danske it-virksomheder, banker og kommunikationsbureauer mangler kvalificeret arbejdskraft i en sådan grad, at hver femte virksomhed allerede har flyttet eller overvejer at flytte opgaver ud af landet.

Halter efter andre storbyer Sammenlignet med storbyer som Stockholm, London og Berlin er København bagefter som vidensmetropol.

Forklaringen er især, at der mangler kvalificeret dansk arbejdskraft - og at skattetryk og udlændingeregler gør det svært at hente udenlandsk arbejdskraft hertil.

Det viser en ny stor undersøgelse, som er udført af Dansk Erhverv sammen med en række erhvervsorganisationer og offentlige myndigheder.

»Hovedstadsregionen bliver udtyndet som vidensmetropol. På sigt kan det få en negativ effekt for beskæftigelse og økonomi i hele Danmark, fordi hovedstaden er jobmotor for resten af landet«, siger Jannik Schack Linnemann, forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Værditilvækst i fare
I undersøgelsen indgår næsten 600 virksomheder inden for de såkaldte videnserviceerhverv - en fællesbetegnelse for virksomheder, der lever af at sælge viden og rådgivning. Gruppen omfatter for eksempel it-virksomheder, finansinstitutter, forsikringsselskaber, revisionsselskaber og kommunikationsbureauer.

Næsten 15 procent af alle beskæftigede i den private sektor er beskæftiget i videnserviceerhverv, og gruppen står for 30 procent af den samlede årlige værditilvækst i Danmark. Derfor bekymrer udviklingen Dansk Erhverv.

»Virksomhederne er populært sagt videnssamfundets kit. Derfor handler det om at holde på de job næsten for enhver pris«, siger Jannik Schack Linnemann.

Hver femte virksomhed i undersøgelsen har flyttet eller overvejer at flytte job ud af landet - og de fleste angiver mangel på kvalificeret arbejdskraft som årsag. En af de virksomheder er Saxo Bank, som i fjor flyttede 30-40 stillinger til England, Schweiz, Spanien og Singapore. Bankens strategi er at blive uafhængig af Danmark:

»Det er jo ærgerligt, for vi kan godt lide vores lille land, og har en tilknytning til det. Men Danmark er bare et rigtigt, rigtigt kedeligt sted at være, hvis man er afhængig af dygtige folk«, siger Dion Sørensen, souschef i bankens HR-afdeling.

Ønsker smidigere adgang
I forbindelse med den nye rapport kommer Dansk Erhverv og de øvrige erhvervsorganisationer bag undersøgelsen med anbefalinger, som går i to retninger:

På den korte bane er det nødvendigt at gøre green card-ordningen og jobkort-ordningen smidigere - begge ordninger, der begrænser udlændinges adgang til Danmark - så Danmark bedre kan tiltrække og holde på udenlandsk arbejdskraft.

På længere sigt skal der investeres i uddannelse og forskning, som i højere grad er rettet mod erhvervslivet.

Ministeren er bekymret

Beskæftigelsesminister Claus Hjorth Frederiksen (V) siger, at det skal tages »dybt, dybt alvorligt«, at så mange danske virksomheder overvejer at flytte arbejdspladser ud af landet.

»Men det synes jeg også, vi gør. Vi har netop vedtaget en jobplan, som skal gøre systemet smidigere, når det handler om udenlandsk arbejdskraft. Jeg synes, man burde vente med at kritisere, til vi har set, hvordan reglerne komme til at fungere«, siger Claus Hjort Frederiksen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden