Skolelærere skal bekæmpe ekstremisme

Skolelærere er tættere på børnene end politiet. Derfor skal lærerne nu deltage i kampen mod ekstremisme.

Danmark

Elever, der surfer på ekstreme hjemmesider, taler om islam eller politik på en ny måde eller ændrer tøj og vaner.

Alt sammen er tegn på, at en skoleelev er på vej ind i en radikaliseringsproces, og det skal der nu dæmmes op for i København, hvor skoler og fritidsklubber skal være med helt fremme i kampen mod ekstremisme blandt børn og unge.

Det skriver Jyllands-Posten.

Børn skal af-radikaliseres Skolelærere og pædagoger skal spotte de radikaliserings-truede unge. Når det er sket, skal kommunen have besked og de unge af-radikaliseres via samtaler med forældrene, der ofte ikke kender til, at børnene er på vej ud af en forkert tangent, samt med hjælp fra skolen og pædagoger.

»Politiet har flere gange afsløret terrorplaner i København. Det er simpelthen nødvendigt, at lærere, klubfolk, forældre og venner bliver inddraget i arbejdet med at afsløre radikale tendenser, før det udvikler sig til vold og terror«, siger integrationsborgmester Jakob Hougaard (S).

For at give skolelærerne mulighed for at se, hvem der er radikaliserings-truet, skal lærerne efteruddannes.

»De skal vide, hvilke forandringer de skal holde øje med. Det er vigtigt - både for de unge og for trygheden i byen - at den stigende tendens til radikalisering bliver taget i opløbet«, siger Jakob Hougaard.

Lytter mere til pædagogen

Indsatsen sker også, fordi Politiets Efterretningstjeneste (PET) risikerer at isolere allerede radikaliserede unge yderligere, når tjenesten tager de såkaldte præventive samtaler med dem.

Kommunen er tættere på børnene, og derfor kan der lyttes mere til pædagogen end til politimanden.

Næstformand i Københavns Lærerforening Ole Hein Christensen ser positivt på initiativet.

»Lærerne skal forebygge radikalisering i samarbejde med andre faggrupper. Når de unge er observeret, er det naturligt, at også skolen deltager i det videre arbejde med bl.a. samtaler med forældre for at få den unge tilbage«, siger han.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce