22 tidligere ambassadører siger fra

I et usædvanligt skarpt og åbenhjertigt debatindlæg i Politiken 20 december kritiserede 22 tidligere danske topdiplomater statsministeren.

Danmark

»Efter de seneste års skærpelse af den offentlige debat i Danmark er vi nu vidne til en tilspidsning af tonen, der kun kan opfattes som en forfølgelse af det mindretal, som udgøres af muslimske medborgere.

Såvel religionsfriheden som ytringsfriheden er blandt de grundlovssikrede friheder, men det har aldrig været foreneligt med danske holdninger at udnytte friheden til bevidst at såre et mindretal på deres tro.

Vi underskrevne er dybt foruroligede over, at et dansk dagblad har fundet for godt at bringe karikaturer af islams mest fremstående, historiske skikkelse, øjensynlig uden nogen konkret anledning.

En afbildning af Mohammed er i sig selv en krænkelse af muslimsk tradition.

Vi har derfor forståelse for, at mange muslimer føler sig sårede, men står naturligvis både uforstående og fordømmende overfor, at nogle muslimer, fortrinsvis i udlandet, har fundet anledning til at fremsætte trusler mod det pågældende dagblad og tegnerne.

Vi mener, at følelsesmæssige sår bedst heles gennem samtale.

Vi er skuffede over, at både det officielle Danmark og bladets redaktion straks afviste, at der var noget at hele.

Vi henstiller, at denne holdning bliver taget op til ny overvejelse og hilser de første tegn herpå velkommen.

Det ville have klædt det demokratiske Danmark, om statsministeren havde imødekommet den anmodning om en samtale, som blev fremsat af elleve fremmede ambassadører fra muslimske lande.

Det ville ligeledes have været i demokratiets ånd, om en minister havde haft tid til at modtage danske muslimers indsamlede underskrifter.

Hvis ord og holdninger fortsat skærpes, og hvis sårede følelser bliver mødt med afvisning, frygter vi, at det i befolkningen vil føre til en ulykkelig splittelse, som vil være stadig vanskeligere at overvinde.

Vi henstiller til alle danske, troende som ikketroende, kristne som muslimer, at de besinder sig på de danske værdier, der først og fremmest består i tolerance over for den anderledes tænkende.«

Jørgen Adamsen, Michael Bendix, Ole Bierring, Hans Henrik Bruun, Niels Ersbøll, Per Fergo William Friis-Møller, Per Groot, Herluf Hansen, Preben Hansen, Jørgen Holm, Bent Haakonsen, Henning Kjeldgaard, Ole Koch, Jørgen Korsgaard-Pedersen, Birgit Storgaard Madsen, Henrik Netterstrøm, Dan Nielsen, Erling Harild Nielsen, Ole Philipson, Jakob Rytter, Wilhelm Ulrichsen

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce