Foto: Borberg Thomas
Danmark

Forsker vil hænge kendte danskere ud

Historiker vil på onsdag afsløre tre danskere, som arbejdede meget tæt med den amerikanske efterretningstjeneste efter Anden Verdenskrig.

Danmark

Kendte danske politikere, efterretningsfolk og tidligere modstandsfolk arbejdede for den amerikanske efterretningstjeneste efter befrielsen af Danmark i 1945, skriver Jyllands-Posten.

Nogle af dem var hos amerikanerne registreret som agenter og kontakter, der videregav hemmelige og fortrolige oplysninger, og amerikanerne roste danskernes indsats til skyerne.

Det afslører dokumenter fra den amerikanske efterretningstjeneste, som historikeren Peer Henrik Hansen fra Roskilde Universitetscenter har fundet i det amerikanske nationalarkiv i Washington, og som han fremlægger i en ph.d.-afhandling om den amerikanske efterretningstjenestes relationer til Danmark 1943-46.

Nogle danskere er gået over stregen
Der er tale om nye oplysninger, som ifølge Peer Henrik Hansen påviser en tættere relation mellem USA og Danmark end hidtil kendt.

»Nogle af danskerne har opereret i grænselandet mellem det legale og illegale, mens andre er gået over stregen«, siger Peer Henrik Hansen.

Via danske agenter og kontakter kunne amerikanerne følge med i de fortrolige forhandlinger om den dansk-sovjetiske handelsaftale i 1946.

Desuden modtog amerikanerne via modstandsfolk oplysninger fra centrale kartoteker, der satte amerikanerne i stand til at gennemføre en form for alternativt retsopgør mod folk, der ifølge ledende modstandsfolk og amerikanerne havde været for tæt på tyskerne under Anden Verdenskrig, men var gået fri af det officielle retsopgør efter krigen.

Forsker sætter navne på tre
Navnene på agenterne og deres dæknavne står på lister, som Peer Henrik Hansen har fundet i det amerikanske nationalarkiv. Der er tale om så fremtrædende danskere, at historikeren i afhandlingen har undladt af fortælle, hvem mændene bag dæknavnene er.

»Jeg kunne ikke overskue konsekvenserne, da jeg var bange for at rykke ved etablerede sandheder«, siger Peer Henrik Hansen, der senere er blevet klar over, at beslutningen var forkert. Derfor vil han identificere de tre, når han forsvarer sin afhandling på onsdag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden