Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nikoline, Mikkel og Cecilie fra 5. klasse i skolegården på Kirsebærhavens Skole i Valby. Der er ikke så meget at lave, mener eleverne, fordi »alting er gået helt i stykker«.
Foto: SARA GALBIATI

Nikoline, Mikkel og Cecilie fra 5. klasse i skolegården på Kirsebærhavens Skole i Valby. Der er ikke så meget at lave, mener eleverne, fordi »alting er gået helt i stykker«.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børn holder sig fra »klamme« skoletoiletter

Eleverne på Kirsebærhavens Skole i Valby venter med at tisse, til de kommer hjem. I det hele taget ligner skolen et bombet lokum.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Her lugter herre meget. Der er altid dårlig luft herinde. Nogle steder må vinduerne ikke åbnes af sikkerhedshensyn, for de er så dårlige, at de falder ud«.

Sådan fortæller Nikoline Marker-Pedersen let undskyldende, da hun viser sit klasselokale i 5. x på Kirsebærhavens Skole i Valby frem for politiken.dk.

Aftalen om en rundvisning er sat i stand efter, regeringens velvilje til at istandsætte nedslidte skoler er blevet neddroslet med godt én milliard kroner siden valgkampen.

Forleden dag var det dog døren, der sad fast ind til 5. x:

»Så kunne vi ikke komme ud. Vi måtte alle sammen kravle ud af vinduet - også vores lærer«, siger Nikoline Marker-Pedersen.

Dårligt indeklima er hverdag Mikkel Johansen fra 5. v og Cecilie August Jensen fra 5. u griner ved tanken om, hvordan det har set ud, da hele parallelklassen kom ud gennem vinduet.

»Vinduerne lukker rigeligt inde hos os, vi skal være mange, der hiver i det, før det går op. Så de bliver ikke åbnet så tit«, siger Mikkel Johansen.

I hans klasselokale høres '50 cent' via You Tube på computeren. På tavlen står beregninger fra sidste time. De er skrevet mellem hullerne i den gamle grønne tavle. Over tavlen hænger nogle landkort.

Landkortene er fra 'oldtiden'
»Europakortet er altså røget ned«, tilføjer Mikkel Johansen.

»Men I er da heldige med jeres kort, vores er fra oldtiden«, indskyder Nikoline Marker-Pedersen.

»Ja, der er klisterbånd på vores landkort. Korsør er for eksempel sat fast med tape«, supplerer Cecilie August Jensen.

Forfald skaber utryghed
På gangen ude foran deres klasser er der synlige spor efter vand, der er løbet ned fra loftet ad de gule murstensvægge.

De tre 12-årige elever bliver ind i mellem lidt utrygge ved det, der ikke virker, uanset om det er kontakter, brusebade eller skarpe ting, der hænger ud fra væggene. Og de bliver kede af alt det, der er ødelagt.

»Måske bliver man også sådan lidt ligeglad med at passe på skolen«, siger Mikkel Johansen.

Et toilet med lås på - tak
Højest på deres ønskeliste står der dog - bukket i neon - nogle ordentlige toiletforhold.

Faktisk er der ingen af børnene, der bruger skolens toiletter. Det har de ikke gjort i flere år, fordi de er »rigtig klamme«.

»Der er ingen toiletter hos drengene, der kan låses. Tre ud af fire døre er revet af og på det sidste mangler låsen. Det vil jeg ikke bruge, så jeg venter til jeg har fri med at tisse«, siger Mikkel Johansen.

Pigerne holder sig også hellere hele dagen:

»Her lugter også forfærdeligt«, tilføjer Cecilie August Jensen og holder sig for næsen.

Fæl lugt af urin
Og ganske rigtig så skal man ikke være mange sekunder på drengetoilettet, før man får tårer i øjnene, så kraftig er lugten af tis. Og det er ikke mere end et par timer siden »rengøringsmanden« har gjort rent.

»Måske skyller toiletterne ikke så godt herinde«, forsøger Mikkel Johansen.

Hvis eleverne er »rigtig desperate og bare ikke kan holde sig«, så går de ned til indskolingseleverne, som har nogle væsentlig bedre faciliteter.

»Altså der er vand på gulvet og papir alle vegne, men vi kan lukke døren og låse - og tisse i fred«, siger Mikkel Johansen.

Kan ikke koncentrere sig i timerne

De må egentlig ikke gå ned og bruge toilettet hos de små, men deres fornemmelse er, at lærerne ofte ser igennem fingrene med det.

»Det er også ret ubehageligt, hvis man skal tisse så meget, at man overhovedet ikke kan koncentrere sig i timerne. Så er det bedre at tage chancen at håbe på, at gårdvagten ikke ser, at man smutter ind på de smås toilet«, siger Cecilie August Jensen.

Nikoline Marker-Pedersen nikker eftertænksomt og tilføjer:

»Vi kunne nok lære meget mere, hvis tingene var i orden«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden