Overlæge: Sudansk omskæring er den værste

I Sudan sys skamlæberne oftest sammen efter omskæring. Dansk forældrepar er varetægtsfængslet efter at have fået døtre omskåret i landet.

Danmark

Når kvinder bliver omskåret i Sudan, sådan som to dansk-somaliske piger er blevet det, bliver de ofte udsat for den alvorligste form for omskæring.

Det siger ledende overlæge i gynækologi og obstetrik ved Roskilde Sygehus Charlotte Wilken-Jensen.

»I Sudan fjerner man ofte klitoris, forhuden omkring klitoris, og de små skamlæber, og så syr man de store skamlæber sammen, så der er kun er et lille hul tilbage på størrelse med den lille ende på en tændstik«, siger hun.

I andre lande, hvor omskæring af kvinder finder sted, syes skamlæberne ikke sammen, og nogle steder undlades det også at fjerne de små skamlæber.

Ingen bedøvelse under indgrebet Københavns Politi har anholdt og sigtet et forældrepar for at have fået omskåret deres to døtre i Sudan, hvor familien kommer fra. Familiens tredje datter på fem år skulle ifølge sigtelsen have været bragt til Sudan i juli, hvor også hun skulle igennem operationen.

»Hvis det er foregået i Sudan, kan man godt forestille sig, det er den alvorlige omskæring, de har været udsat for. Når man laver den, er der kun et lille hul tilbage, som urin og blod kan passere ud ad«, siger Charlotte Wilken-Jensen, der kalder operationen et »vanvittigt overgreb«.

Operationen bliver ofte foretaget uden bedøvelse, og pigerne ligger nogle steder med benene sammensnøret, inden såret er helet i løbet af et par uger.

Traumatisk oplevelse
»Mange gange er hullet så lille, at blodet kan hobe sig op, og man kan få underlivsbetændelse, nogle får nyrerne ødelagt, fordi menstruationen breder sig op bagi, og mange får infektioner og problemer efter operationen, der også kan føre til barnløshed. Mange oplever også masser af psykiske traumer i forbindelse med første samleje«, fortæller overlægen.

Når den omskårede pige skal gennemføre et samleje, skal hullet igen åbnes op. Det kan være en traumatisk oplevelse.

»Meningen er, at manden skal kunne gøre det med sit udstyr, men hvis han ikke kan det, kommer svigermor med et barberblad, eller hvad hun nu har i nærheden«.

På trods af indgrebet kan de fleste omskårede kvinder stadig få seksuel tilfredsstillelse, fordi roden af klitoris stadig består, og ifølge Charlotte Wilken-Jensen oplever kvinderne stadig glæde ved sex.

Kan opereres igen senere

De to piger, der er ført fra Danmark til Sudan for at blive omskåret, er i dag 9 og 11 år. De er formentlig stadig så traumatiserede af omskæringen, at man ikke bør operere på dem nu, men når de nærmer sig alderen for den seksuelle debut, kan lægerne rette op på operationen.

»Man kan lukke op, så der er plads til, at de kan have et godt og frit afløb for deres kropsvæsker. Man skal ikke lave rekonstruktioner af klitoris og kønslæber, for det nytter ikke noget«, siger Charlotte Wilken-Jensen.

Det var de sociale myndigheder, der anmeldte familien til politiet, da de fik mistanke om, at den tredje datter skulle have foretaget omskæringen i Sudan på en rejse til landet i juli. Ved et lukket grundlovsforhør er forældrene blevet varetægtsfængslet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden