DR Byen slutter sig til en lang række af prestigeprojekter som ikke blev helt som ventet.
Foto: JENS DRESLING

DR Byen slutter sig til en lang række af prestigeprojekter som ikke blev helt som ventet.

Danmark

Professor: Intet værn mod nye byggeskandaler

DR vil snart få følge af nye byggeskandaler, advarer ekspert, der anbefaler hårdere krav til budget-beregninger.

Danmark

Storebæltsforbindelsen, Øresundsbroen, metroen i København, Den Sorte Diamant og nu DR Byen.

Alle har de det tilfælles, at der har været problemer med budgetoverskridelser og forsinkelser på byggeriet. Listen vil bare fortsætte, medmindre der gøres gøres noget drastisk, skriver Ingeniøren.

»Der er faldet lidt mere brænde ned end der plejer denne gang. Men så længe politikerne og medierne bliver ved med at behandle disse sager som enkeltstående, uheldige tilfælde, så vil der dukke nye sager op,« siger professor Bent Flyvbjerg til avisen.

Kultur for budgetoverskridelser Bent Flyvbjerg er ekspert i budgetoverskridelser på store projekter fra Aalborg Universitets Institut for Samfundsudvikling og Planlægning.

Han mener budgetoverskridelserne er så systematiske, at der er tale om et kulturproblem i samspillet mellem politikere, myndigheder og andre partshavere i prestigeprojekterne.

»Før man indser, at der er tale om et mønster og en kultur, der tillader budgetoverskridelser, så får man ikke gjort noget ved det,« advarer Bent Flyvbjerg.

Dårligt grundlag for DR-beslutning
I revisionsrapporten om DR Byen kritiserer revisorer, at politikerne i finansudvalget i 1999 gav DR en lånegaranti til byggeriet på 2,3 milliarder kroner på baggrund af et budget, som ifølge revisorerne var 'baseret på (et) skøn, der selvsagt var behæftet med stor usikkerhed'.

Skønnet kom fra Carl Bro, der selv understregede, at der skulle flere undersøgelser til, før en beslutning kunne tages.

»Efter vores opfattelse kan en rapport af den karakter ikke udgøre et egentligt beslutningsgrundlag for igangsætning af et så stort og kompliceret byggeri«, fremgår det af rapporten.

Politikerne skal tænke sig om

Revisiorernes kritik af politikernes rolle bør give anledning til selvransagelse på Christiansborg, mener Bent Flyvbjerg.

»Politikerne er de egentlige beslutningstagere her, for hvis de ikke havde givet en statsgaranti, var byggeriet ikke blevet til noget. Derfor er det ret chokerende, at de giver en garanti på mere end to milliarder kroner ud fra et forstudie,« siger professoren til Ingeniøren.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce