Flere af statsminister Anders Fogh Rasmussens udenrigspolitiske tiltag får dumpekarakter af diplomatkorpset. Arkivfoto.
Foto: JENS DRESLING

Flere af statsminister Anders Fogh Rasmussens udenrigspolitiske tiltag får dumpekarakter af diplomatkorpset. Arkivfoto.

Danmark

Diplomater advarer mod Foghs udenrigspolitik

Danmark er blevet til en krigsmagt. Vi er ikke længere kendt for de bløde instrumenter, mener diplomater.

Danmark

Efter syv år med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ved roret konkluderer flere tidligere danske topembedsmænd i Udenrigsministeriet nu, at regeringens udenrigspolitik på flere punkter har været skadelig for Danmark.

»Meget af den aktivistiske udenrigspolitik, som jeg troede, jeg arbejdede for i de 34 år, jeg var i tjenesten, er skudt i sænk. Vi var kendt for med bløde instrumenter at skabe fred i verden. Fogh har derimod gjort os til en krigsmagt«, siger tidligere ambassadør Henning Kjeldgaard.

Især Irakkrigen har skabt oprør blandt de tidligere diplomater. Men også regeringens håndtering af Muhammedkrisen og dens entydige opbakning til præsident George W. Bush får dumpekarakter.

Ellemann roses »Når lande som Tyskland, Frankrig og andre i Nato ikke vil være med i Irakkrigen, burde vi dengang have tænkt os om en ekstra gang«, siger tidligere ambassadør Per Groot.

Han roser derimod Venstres daværende udenrigsminister, Uffe Ellemann-Jensens beslutning om at forlade den omdiskuterede fodnotepolitik, som under den kolde krig flere gange bragte Danmark i konflikt med Nato.

Kritisk brev om Muhammed-krisen
Flere af ambassadørerne har tidligere under stort postyr i et brev kritiseret regeringens håndtering af Muhammedkrisen. En enkelt tidligere centralt placeret diplomat skrev dengang ikke under på brevet. Han ønsker at være anonym.

Ligesom sine kolleger kalder han det »et fejltrin«, at regeringen afviste at mødes med de 11 muslimske ambassadører om Jyllands-Postens profettegninger. Samtidig beskylder han Fogh for at have »handlet i blinde«, da han besluttede, at Danmark skulle deltage i Irakkrigen:

»Fogh vidste ikke, hvad der skulle ske i Irak. For han spurgte aldrig amerikanerne. Derfor anede vi ikke, hvad det var, vi gik ind til«, siger han.

»Skrammer i lakken«
Dan Nielsen, som også arbejdede under Foghregeringen, er mindre kritisk:

»Vi har fået nogle skrammer i lakken. Men linjen, som regeringen har kørt over for USA, Mellemøsten og EU, er noget, de fleste af os kan skrive under på«.

Udenrigsminister Per Stig Møller har én kortfattet kommentar til sine tidligere ansatte:

»Jeg kæmper for ytringsfrihed og dermed også for deres ytringsfrihed«, siger han.

»Underlødigt angreb«

Til gengæld kalder Venstres udenrigspolitiske ordfører, Søren Pind, ambassadørernes kritik for »et underlødigt angreb på statsministeren«:

»De minder om de to gamle mænd på balkonen i ’Muppet Show’. De kommer fra en tid, hvor man kunne løse stridigheder med samtale. I dag er det anderledes, og det har statsministeren taget bestik af«, siger Søren Pind.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce