Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

På med overtøjet og afsted til Sverige. Det kan blive virkeligheden for københavnske børnehavebørn. Arkivfoto
Foto: JJONATHAN BJERG MØLLER

På med overtøjet og afsted til Sverige. Det kan blive virkeligheden for københavnske børnehavebørn. Arkivfoto

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børnehavebørn skal pendle til Sverige

Københavns Kommune mangler børnepasning og overvejer at sende børn og pædagoger til Sverige i busser.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Velkommen til Sverige«-skiltet og Øresundsbroens tårne kan meget vel blive en del af danske børnehavebørns daglige synsfelt.

Manglen på institutionspladser i Københavns Kommune er så alvorlig, at Børne- og ungdomsforvaltningen nu seriøst overvejer at oprette børnehaver for danske børn i Sverige. De overvejer også at hyre svenske pædagoger.

Anlægsstop bremser børnehaver Det fremgår af et notat fra forvaltningen, hvor kommunen kommer med bud på, hvordan man løser problemet med for få institutionspladser til byens børn. En situation der er forværret af, at regeringens anlægsstop gør det svært at bygge nye institutioner.

Det skriver Berlingske Tidende.

»Vi kigger på Malmø som børnehavemulighed, nøjagtig som vi kigger i vores omegnskommuner og internt i byen. Det kræver dog, at børnehaverne lever op til den standard, politikerne i København har besluttet,« siger kontorchef i Børne- og Ungdomsforvaltningen, Henriette Bjørn Nielsen.

Vuggestuebørn er for unge
For børnehavebørnene vil det indebære en bustur over Øresundsbroen med københavnske børn og pædagoger, der skal tilbringe dagene i en svensk børnehave, som Københavns Kommune lejer sig ind i, erfarer Berlingske Tidende.

I øjeblikket er det hovedsagelig vuggestuepladser, der er mangel på i hovedstaden, og den aldersgruppe skønnes at være for unge til en daglig tur med bus over Øresund.

»Men i det øjeblik, vi mangler børnehavepladser, åbner vi for ideen,« siger Henriette Bjørn Nielsen.

Dyrt at hente syge børn
Der er dog en række forbehold at tage hensyn til. For eksempel skal alle børnene have pas med hver dag for at komme i børnehave.

Talsmanden for Københavns Forældre Organisation (KFO), Lars Klingenberg, er ligeledes opmærksom på et andet »men«. Han mener, det er urimeligt hvis forældre selv skal betale broafgiften, hvis de skal til Sverige for at hente et sygt barn.

»Men hvis det kan være med til at fjerne nogle ventelister, så er det bestemt ikke en dårlig ide,« siger han.

V: Godt at kommunen løser problemet
På Christiansborg er både Venstre og DF umiddelbart positive over for ideen om at sende de danske småbørn over Sundet:

»Det lyder til, at København trods anlægsloftet prøver at leve op til sit ansvar i forhold til pasningsgarantien,« siger Venstres familieordfører, Karen Ellemann.

Mange Københavnske børn pendler i dag helt op mod 140 kilometer om dagen for at komme i børnehave - dog inden for landets grænser.

Børnerådet: Ikke barnets tarv

Men flere børneeksperter finder det betænkeligt, at lange køreture bliver brugt til at løse pladsproblemer.

»Set fra barnets perspektiv gælder det absolut om at minimere transporttiden, og det er ikke i barnets tarv at sidde flere timer i bus hver dag,« siger formanden for Børnerådet, Charlotte Guldberg til Berlingske Tidende.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden