0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vidne belaster unge i Ungdomshuset

Ifølge tiltalt blev der afholdt møder om, hvordan man bedst kunne barrikadere sig mod politiet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

De unge blev taget på sengen, da Ungdomshuset blev ryddet i marts sidste år, hvor politiet fløj kampklædte betjente ind i helikoptere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Anden dag i sagen mod de femten tiltalte, der blev anholdt i Ungdomshuset 1. marts 2007, bød på belastende udsagn for de øvrige tiltalte.

Det lykkedes nemlig anklagemyndigheden at overbevise retsformand Karsten Henriksen om, at anklagerne skulle have lov til at læse op af to afhøringer, som politiet har lavet af tiltalte FU, da han ikke selv ønskede at afgive forklaring i Københavns Byret.

Politiets afhøringsrapporter bruges som regel til at sammenligne det, en tiltalt forklarer ved afhøring af i retten, med det, den tiltalte har sagt ved politiets afhøringer, inden der rejses tiltale.

Møder om rydningsplan
FU er ligesom de øvrige tiltalte tiltalt for ved sin tilstedeværelse i Ungdomshuset at have været med til at forberede vold mod politiet, idet politiet beslaglagde en del våben og kasteskyts i huset. Af afhøringsrapporterne fremgik det, at FU har fortalt, at der blev afholdt møder om, hvordan man kunne dæmme op mod politiet:

»Der blev afholdt møder om, hvordan Ungdomshuset kunne barrikadere sig bedst mod politiets indtrængning. Det var dog accepteret, hvis folk ikke ville bruge vold«.

FU har desuden fortalt, at det var »almen viden«, at de mange brosten, der lå i Ungdomshuset skulle bruges til »gadekampe mod politiet«, men har tilføjet, at han aldrig selv kunne finde på at deltage i sådanne kampe.

Brosten og hemmelige møder
De fire tiltalte, der indtil nu har indvilliget i at lade sig afhøre i byretten, har afvist, at der foregik møder om, hvordan man skulle kæmpe mod politiet ved en rydning.

Om brostenene har en sagt, at hun betragtede dem som »byggematerialer«, en har fortalt at de blev brugt som »lysestager« ved at dryppe stearin på dem og fæstne et lys, mens de sidste to har sagt, at de »ikke vidste«, hvad brostenenes formål var.

Afhøringsrapporterne afslørede desuden, at FU i første omgang har sagt, at der blev afholdt »hemmelige møder« blandt grupper i Ungdomshuset, men ved en afhøring tre uger senere trak han det udsagn tilbage.

»Jeg kender ikke til nogen hemmelige møder og deltog ikke i nogen«.

Ikke voldelig
Om FU fremgik det, at han er tømrer og havde boet i Ungdomshuset i tre uger op til anholdelsen. Ifølge eget udsagn støttede han ikke den »anarkistiske og voldelige indstilling, som nogle af brugere havde«.

Retsmøderne fortsætter tirsdag med afhøring af betjente fra Politiets Indsatsstyrke.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce