Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
»Det ville være hensigtsmæssigt, hvis rederiet kunne omsætte de fine, grønne ord til handling ude på olieboreplatformene«, siger ministeren.
Foto: BJERG MØLLER JONATHAN

»Det ville være hensigtsmæssigt, hvis rederiet kunne omsætte de fine, grønne ord til handling ude på olieboreplatformene«, siger ministeren.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Miljøminister giver opsang til Mærsk

Troels Lund Poulsen (V) opfordrer kraftigt Mærsk til at leve op til rederiets fine grønne ord og nedbringe olieforureningen i Nordsøen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ret sjældent, at borgerlige ministre skoser A.P. Møller – Mærsk.

Men det gør miljøminister Troels Lund Poulsen (V) nu i sagen om Danmarks alt for store olieforurening i Nordsøen.

»Jeg har noteret mig, at A.P. Møller – Mærsk har bebudet en ny og grønnere miljøprofil. Det ville være hensigtsmæssigt, hvis rederiet kunne omsætte de fine, grønne ord til handling ude på olieboreplatformene«, siger ministeren.

Grøn profil klinger lidt hult A.P. Møller – Mærsk proklamerede ved generalforsamlingen tidligere i år, at rederiet nu ville have en grøn profil, og har flere gange siden gentaget det.

Men miljøministeren mener, at det klinger lidt hult, når A.P. Møller - Mærsk står bag langt hovedparten af den olieforurening med produktionsvand fra boreplatforme i Nordsøen, der er i strid med den internationale havmiljøkonvention OSPAR.

Danmark skulle have nedbragt udledningen af den olie, der ikke bliver opløst i vandet, med 15 procent fra 2000 til 2006; fra 261 til 220 ton.

I stedet steg mængden med næsten 50 procent; til 380 ton i 2006. Og forureningen var på samme niveau i 2007.

A.P. Møller - Mærsk stod i perioden for mere end 90 procent af den problematiske olieudledning.

Efterlyser ny og bedre teknologi

Miljøministeren erkender, at det »absolut ikke er tilfredsstillende«, at Danmark ikke lever op til OSPAR-konventionen.

Han har derfor lavet en ny handlingsplan, hvor han vil have vandet renset bedre og mere olieholdigt vand tilbage i undergrunden, så det ikke forurener.

»Desuden skal vi have mere gang i brugen af ny og bedre teknologi«, siger ministeren.

Men din handlingsplan indeholder ingen konkrete målsætninger om at komme ned på de 220 ton, som OSPAR krævede?

»Jeg mener, at handlingsplanen er ambitiøs. Man skal huske på, at vi er noget meget langt på andre områder, for eksempel med reduktion af udledning af kemikalier. Og jeg vil nøje følge udviklingen i udledningen af olie«.

Men kan man kalde handlingsplanen ambitiøs, når Danmark har droppet at leve op til OSPAR-målet?

»Det er klart, at vi ikke har været gode nok fra 2000 til 2006-2007. Men nu starter jeg med at gå ad frivillighedens vej, og håber, at der er vilje til handling. Især A.P. Møller – Mærsk forventer jeg mig meget store fremskridt af – ikke mindst set i lyset af deres nye miljøprofil. Den vil jeg holde dem fuldt og helt fast på«.

Og hvis der ikke er store nok fremskridt ad frivillighedens vej?

»Jeg vil følge området meget tæt, og mindst en gang om året, ja måske endda halvårligt, få tjekket, om det går den rigtige vej i det rigtige tempo. Ellers må vi jo overveje nye initiativer«.

Såsom?

»Det må vi se på til den tid«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden