Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Midt i maj kastede FCK-fans romerlys ind mellem flygtende tilskuere på Brøndby Stadion. Politiet ønskede ingen gentagelser og foretog en masseanholdelse af 169 FCK-fans sidst i august.
Foto: JENS DRESLING

Midt i maj kastede FCK-fans romerlys ind mellem flygtende tilskuere på Brøndby Stadion. Politiet ønskede ingen gentagelser og foretog en masseanholdelse af 169 FCK-fans sidst i august.

Danmark

100 fodboldfans får retshjælp

FCK-tilhængere søger retshjælp hos Krim for at få erstatning for politiets anholdelser på Brøndbyøster Station.

Danmark

Det gik hedt til på Brøndbyøster Station forrige søndag.

169 tilhængere af FC København blev anholdt på stationen, da nogle fra flokken kom i slagsmål med politiet på vej til fodboldkampen mellem Brøndby IF og FCK.

Nu går Landsforeningen Krim ind i sagen. Krim er den organisation i Danmark, som holder øje med politiet og fængselsvæsnet.

De nægter sig skyldige FCK-tilhængerne har henvendt sig til foreningen for at få hjælp til at rejse en erstatningssag. Mange af dem mener, at de blev uretmæssigt anholdt, og fodboldfansene nægter sig skyldige i politiets anklager.

Formanden for Krim, advokat Claus Bonnez, bekræfter, at Krim vil undersøge, om anholdelserne er uberettigede.

»Vi er meget interesseret i sagen. Hvis borgere påstår, at politiet har gjort noget uretmæssigt, så er det Krim's opgave at undersøge det«, siger Claus Bonnez.

Pludselig gik det amok
Formanden vil formentlig selv tage sig af sagen i sit advokatkontor, hvis de indledende undersøgelserne viser et grundlag for at rejse erstatningssager.

»Mit indtryk er, at mange af de anholdte sad stille og roligt på den her plads ved stationen, og pludselig kom politiet, og så går det amok«, siger Claus Bonnez.

Københavns Vestegns Politi anholdt 169 personer, som i dag er sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen i forbindelse med slagsmålet ved stationen. En af de anholdte, en svensker, blev varetægtsfængslet for vold mod tjenestemand.

Jeg drak Faxe Kondi
Ifølge Simon Ravn fra FCK-tilhængerklubben Urban Crew, er omkring 100 af de anholdte med i henvendelsen til Krim. Andre benytter egne advokater.

»Nogle vil køre selvstændige sager, fordi der er tale om større sager med personlige skader«, siger Simon Ravn.

Selv blev Ravn, der er kandidatstuderende i virksomhedsøkonomi, tilbageholdt af politiet i 9 timer, men han nægter sig skyldig.

Han blev, føler han, fanget på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

»Jeg blev sigtet for masseslagsmål, selv om politiet ikke vidste, hvem der havde været oppe at slås. Jeg sad på en bænk sammen med mine venner og drak Faxe Kondi«, siger Simon Ravn.

Nogle skal måske i hooliganregisteret
Michael Kristiansen, politiinspektør hos Københavns Vestegns Politi, siger, at politiet nu er er ved at gennemgå grundlaget for anholdelserne i samarbejde med juristerne.

»Det er en længere procedure«, siger han.

Politiet skal også gennemgå, om der er nogle af de anholdte, der er i risiko for at få karantæne i forhold til bestemmelserne i hooliganregisteret, siger politiinspektøren.

»Vi skal tale med vores kolleger i Københavns Politi, som følger FCK-fans, så vi kan identificere de forskellige personer. Det er den måde, vi har aftalt at komme videre med det her«, siger Michael Kristiansen.

Nogle kom for at slås
Ifølge vicepolitidirektøren havde politiet klare indikationer på, at nogle i den store flok af FCK-fans havde løst billet til de neutrale afsnit på Brøndby Stadion for derfra at provokere til slagsmål under fodboldkampen.

Derfor skred politiet til masseanholdelserne ved Brøndbyøster Station.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politiet ville sende et signal
Simon Ravn fra Urban Crew fastholder i sin klage over politiet, at han selv og mange af FCK-tilhængerne ikke havde til hensigt at komme i slagsmål, at de kun ønskede at se fodbold, og at de i øvrigt ikke blev informeret af politiet om, at de ville blive anholdt.

»Det helt centrale er, at de laver sigtelse mod folk, som de ved, intet forkert har foretaget sig. Der er tale om en situation, hvor vi ikke engang ligger på grænsen til at have gjort noget forkert. Jeg tror, at politiet med anholdelserne ønskede at sende et signal, og det vejede tungere end vores rettigheder«, hævder Simon Ravn.

Nu skal sagerne prøves i retten

Landsforeningen Krim går nu gå i gang med at indsamle tekniske beviser og vidner, som fra etageejendomme, altaner, eller andre steder fra, som omkranser stationen, kan have observeret anholdelserne.

Dernæst har foreningen en frist på fire uger til at indbringe sagerne for en domstol.

»Vi må have prøvet i retten, om frihedsberøvelsen har været lovlig. Andre af sagerne vil formentlig blive indbragt for Statsadvokaten«, siger advokat Claus Bonnez fra Krim.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce