Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om FV19

Man skal passe godt på i Danmark. Ulykker koster hvert år 2000 menneskeliv. Det er flere end i både Norge og Sverige. (Arkivfoto)
Foto: BORBERG THOMAS

Man skal passe godt på i Danmark. Ulykker koster hvert år 2000 menneskeliv. Det er flere end i både Norge og Sverige. (Arkivfoto)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ulykker dræber flest i hjemmet

Mindst 2.000 danskere mister hvert år livet i ulykker. Det tal er højere end i vores nabolande.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ulykker er blevet et problem for folkesundheden.

Og i Danmark er vi ikke gode til at undgå dem.

Hvert år tager ulykker mindst 2.000 mennesker med i graven. Det tal er højere end i blandt andet Sverige, Tyskland, Storbritannien og Holland. Ifølge tal fra WHO overgår kun Frankrig og Finland de danske tal.

Sådan lyder det i et notat fra Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.

Fritidsulykker topper Langt størstedelen af ulykkerne sker i hjemmet. Her er det særligt ældre, der falder og brand, som trækker statistikken op.

På arbejdspladsen dør omkring 50 personer om året som følge af en ulykke, og i trafikken er det mellem 300-400.

Blandt de 1-34-årige er ulykker den hyppigste dødsårsdag. Men forskning viser, at forebyggelse kan redde liv.

»Både hvad angår trafikulykker, arbejdsulykker og ulykker i hjemmene, på institutioner og i fritidslivet findes viden om, hvad der virker«, hedder det fra Statens Institut for Folkesundhed.

Forebyggelse virker
Statens Institut for Folkesundhed foreslår derfor også mere fokus på det forebyggelse arbejde. Det skal blandt andet ske ved at skabe retninger og målsætninger. De peger også på, at nationale handlingsplaner er vigtige.

Forskning viser, at forebyggelse af ulykker virker bedst, når indsatserne er flerstrengede og vedholdende. Men det er i høj grad også en politisk beslutning at prioritere forebyggelse af ulykker.

Børn og ældre skal sikres
Statens Institut for Folkesundhed fremhæver de positive tiltag, der er sket i trafik- og arbejdssektorererne, hvor der er udarbejdet handlingsplaner og opstillet konkrete mål for at nedbringe antallet af ulykker og for at øge sikkerheden på vejene og på arbejdspladserne.

»Vi mangler i dag klare mål for de resterende områder, som ikke har så entydigt et myndighedsansvar. Især indsatser over for ressourcesvage grupper som børn og ældre bør prioriteres i en kommende handlingsplan«, lyder det i notatet.

Skadestuerne på overarbejde

Og det er hårdt tiltrængt. Ikke færre end 560.000 danskere bliver hvert år behandlet på skadestuen, fordi de har været i en ulykke. 40.000 indlægges.

De høje tal viser, at det er stort potentiale for at forebygge ulykker, lyder det i notatet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden