Tre skud gik der ind gennem tatovørbutikken House of Pains vinduer på Nørrebro i dag. En mand blev ramt i halsen, men han meldes uden for livsfare.
Foto: JENS DRESLING

Tre skud gik der ind gennem tatovørbutikken House of Pains vinduer på Nørrebro i dag. En mand blev ramt i halsen, men han meldes uden for livsfare.

Danmark

Rockerkrigens mægler: Konflikten bliver svær at løse

Hells Angels-relateret tatovørbutik på Nørrebro ramt af skud. Mægler fra den store rockerkrig i 90´erne tilbyder sin hjælp.

Danmark

Stridighederne, der for øjeblikket leder til skyderier i København, kan blive svære at løse.

Det siger forsvarsadvokaten Thorkild Høyer, der mæglede mellem rockergrupperne Bandidos og Hells Angels, der bekrigede hinanden i 1996-97.

Hans udmelding kommer, efter der i eftermiddags blev affyret tre skud ind ad vinduerne til en Hells Angels-relateret tatovørbutik på Nørrebro, og en mand blev ramt i halsen.

»Under rockerkrigen var der to parter, der helt klart kunne identificeres. Rockerne talte det samme sprog, de kendte hinanden, og de færdedes i det samme milijø. Da de havde været i krig i et stykke tid, kunne ingen af parterne holde det ud længere, og så henvendte de sig til mig og spurgte, om jeg kunne hjælpe med en løsning«, fortæller advokaten.

Parterne skal stå frem Mæglingen førte til en fredsaftale mellem de to grupper, så krigen kunne afsluttes efter 11 døde og 74 mordforsøg.

Umiddelbart ser det ikke ud til, at samme model kan bruges i konflikten mellem indvandrerbander og Hells Angels-rockere.

»Jeg tror, det bliver en meget mere vanskelig konflikt at have med at gøre end den gamle rockerkrig«, vurderer Thorkild Høyer.

Vi ved, at Hells Angels er den ene part, men foreløbig er det lidt uklart, hvem den anden part er. Indvandrerbanderne identificerer sig ikke med erklæringer og lignende. For at løse en konflikt, er det en forudsætning, at parterne står frem. En anden forudsætning er, at parterne er interesserede i at løse konflikten«, siger advokaten, der ikke mener, det er tilfældet i den konflikt, vi ser for tiden.

På trods af, at der foreløbig har været 13 skudepisoder i København alene i august og september, er politiet tilbageholdende med at kæde skyderierne sammen.

Vil gerne mægle igen

Mens beboerne på Nørrebro taler om, at eftermiddagens skudepisode, hvor der blev affyret skud mod en HA-relateret tatovørbutik, er hævn for gårsdagens skud mod unge indvandrere på Rantzausgade, siger politiet, at skyderierne ikke nødvendigvis har nogen sammenhæng.

»Det er svært at finde ud af, hvad der egentlig foregår. Først var politiet ud at sige, at det handlede om en bandekrig. Så har de trukket det i sig igen. Vi kan se, at der er et mønster, der tyder på, at der er nogle konflikter mellem nogle parter, men lige nu tror jeg, vi bliver nødt til at afvente og se, hvem der er den anden part. Det kan være, indvandrergruppen er anarkistisk sammensat og ikke så organiseret, og så kan det blive svært at snakke med dem«, vurderer den tidligere fredsmægler.

Selv vil han gerne hjælpe, hvis det på et tidspunkt bliver aktuelt at finde en fredelig løsning.

»Hvis jeg blev spurgt igen, ville jeg da gerne hjælpe til. Men foreløbig ved man ikke, hvem man skal snakke med, og så er det vanskeligt«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden