Pakistanere protesterer mod den britiske dronnings adling af Salman Rushdie i 2007.
Foto: K.M.CHAUDARY/AP

Pakistanere protesterer mod den britiske dronnings adling af Salman Rushdie i 2007.

Danmark

Terrorfrygt kan standse dansk Muhammedbog

Brandbomben mod en engelsk kollegas hjem giver nervøsitet hos den danske forlægger bag bog om Muhammeds kone.

Danmark

En bog om den muslimske profet Muhammeds kone - en lille pige - udkommer efter planerne på dansk før jul.

Men efter et angreb på den britiske forlæggers hjem overvejer Bjarke Larsen fra forlaget Pressto nu, om der er for stor risiko ved at sende bogen på markedet på dansk. Han lægger ikke skjul på, at han er nervøs for voldelige reaktioner.

»Det får mig da til at tænke mig rigtigt meget om og overveje situationen. Jeg har også et hensyn til familien, så det sætter selvfølgelig en masse tanker i gang«, siger han til politiken.dk.

»Så på den ene side har vi hensynet til min families sikkerhed og til, at tingene ikke eskalerer ud af kontrol. På den anden side må man ikke lade ytringsfriheden knægte«, tilføjer Larsen.

Første attentat Han blev orienteret om angrebet på den britiske forlægger kort efter episoden i London, da dansk politi ringede med nyheden, og følger nu udviklingen i Storbritannien nøje.

»Udgivelsen kommer an på, hvordan situationen udvikler sig«, siger han.

Han har løbende haft kontakt med den amerikanske agent for bogens forfatter, Sherry Jones.

Bogen blev trukket tilbage i Serbien, men ellers har der ifølge agentens oplysninger ikke været andre trusler mod de mennesker, der er involveret i udgivelsen af »The Jewel of Medina« - Medinas Juvel - før nu.

Bjarke Larsen skal nu mødes med repræsentanter for politiet, der skal give ham en vurdering af risikoen ved at udgive bogen.

»Deres råd vil veje tungt«, siger han.

Ingen grund til vrede over tekst
Den danske forlægger undrer sig over, at bogen angribes.

»Det er ikke en bog, som prøver at håne eller krænke andre. Tværtom prøver den at fremstille Muhammed og Aisha i et positivt lys. Den giver på en spændende mulighed for at læse, hvordan det gik til, da islam blev grundlagt«, mener forlæggeren.

Det er endnu ikke afgjort, om oversætterens navn skal nævnes i bogens kolofon, eller om det skal udelukkes at hensyn til vedkommendes sikkerhed.

Bogen skal efter planen udkomme den 1. december, så den kan ramme julehandelen.

Minder om Salman Rushdie-sagen

Udgivelsen af bogen har mødt skarpe reaktioner fra yderligtgående britiske muslimer og vækker mindelser om blandt andet protesterne mod forfatteren Salman Rushdies bog »De sataniske vers« fra 1989.

De endte med, at Rushdie måtte under politibeskyttelse efter at han var blevet offer for en religiøs dom - en fatwa - der forpligtede muslimer til at myrde ham.

Det førte blandt andet til, at romanens forlægger i Norge blev skudt ned og kun med nød og næppe overlevede og at dens italienske oversætter blev forsøgt myrdet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce