Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Mads Nissen
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aborterede fostre håndteres ulovligt

Kvinden skal inddrages, før hospitalerne destruerer eller nedgraver fostervævet fra aborten, vurderer ekspert.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ulovligt, når danske hospitaler afgør, hvad der skal ske med aborterede fostre uden at inddrage kvinden i beslutningen.

Det siger ph.d. Janne Rothmar Herrmann, der baserer sin klare vurdering på en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Domstolen i Strasbourg afsagde i februar i år dom i en sag fra Schweiz, hvor myndighederne havde begravet en kvindes dødfødte barn uden at informere kvinden om det. Kvinden lagde sag an mod staten, og den vandt hun.

Beskytter kvinderne
Det var en krænkelse af hendes rettigheder og ret til privatliv, at myndighederne havde disponeret over noget, der var en del af hende, fastslog domstolen.

»Afgørelser fra domstolen skal implementeres i dansk ret. På den baggrund mener jeg, at det er ulovligt, når blandt andre Herlev Hospital beslutter at grave fostervævet ned uden at have spurgt kvinden om det«, siger Janne Rothmar Herrmann fra juridisk fakultet på Københavns Universitet.

Politiken beskrev i onsdags, hvordan danske sygehuse i høj grad vælger at beskytte kvinderne mod at skulle tage stilling til, hvad der skal ske med fostervævet, efter aborten er udført.

Nogle sygehuse, deriblandt Herlev, Gentofte og Glostrup, graver vævet ned, mens andre sygehuse destruerer det, med mindre kvinden af sig selv beder om at få vævet gravet ned. Og det gælder uanset, om aborten er udført før eller efter grænsen for den fri abort.

Foster eller dødfødt
Ifølge Janne Rothmar Herrmann er den nye dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol »meget relevant« for Danmark.

»Den siger, at staten skal sikre sig, at sygehusene rent faktisk inddrager kvinden i beslutningen om, hvad der skal ske med hendes aborterede foster«, siger Janne Rothmar Herrmann.

Hun udgav i august bogen ’Retsbeskyttelsen af fostre og befrugtede æg’ og regnes blandt landets førende eksperter i bioret og bioetik. Hun hæfter sig ved, at dommen ikke handler om, hvorvidt det var et foster eller et dødfødt barn, men mere ved, at barnet var en del af kvinden, og derfor havde hun krav på at blive involveret.

»Det var en del af kvindens selvbestemmelsesret, der blev krænket«, siger Janne Rothmar Hermann.

Overraskede politikere
Dommen er hidtil ikke blevet tillagt stor betydning i Danmark. I hvert fald ikke i Sundhedsministeriet eller Justitsministeriet, hvor det ikke er blevet vurderet, at dommen er relevant for Danmark. På Christiansborg er politikerne på tværs af partierne overrasket over, at praksis er så forskellig, som tilfældet er.

»Vi har ikke tidligere tænkt på det her område. Men nu er det tid til at se nærmere på området og se, om ikke vi kan finde nogle fælles retningslinjer for, hvordan det skal håndteres. Det er svære etiske spørgsmål, men det skal ikke afholde os fra at finde nogle regler«, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt.

SF’s retsordfører Anne Baastrup er enig:

»Vi må have Sundhedsstyrelsen til at undersøge, hvordan vi kan sikre, at menneskerettighederne bliver fulgt i det her spørgsmål. Det er en etisk svær problemstilling, som vi er nødt til at finde ud af, hvordan vi skal tage den svære samtale med kvinden om, hvad der skal ske med fosteret. De overvejelser skal personalet fra sygehusene også inddrages i, for det er dem, der står i situationen derude«.

Hul i lovgivningen
Sundhedsministeren holder efterårsferie, men han kan se frem til, at spørgsmålet dukker op i Folketingets Sundhedsudvalg. Og det er den rigtige vej at gå, mener Janne Rothmar Herrmann.

»Lovgiverne bliver nødt til at tage stilling til det her. Konsekvensen af, at kvinden ikke inddrages, er nemlig også, at hospitalet kan indsamle og bevare vævet uden at drøfte det med kvinden. Der er et hul i lovgivningen på det her område«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden