Foto: Martin Lehmann
Danmark

200 præster vil lukke Sandholm

Præsteinitiativet, som tidligere har protesteret mod det danske asylsystem, vil gå med i 'Luk lejren'-aktionen.

Danmark

De 200 medlemmer af Præsteinitiativet, som siden 2005 har forsøgt at hjælpe asylansøgere, har besluttet sig for at støtte 'Luk lejren'.

'Luk lejren' er navnet på den aktion, som lørdag 25. oktober ved middagstid starter med en demonstration, hvorefter aktivister vil forsøge at klippe dele af hegnet ind til Sandholm-lejren ned.

Aktivisterne vil i en stor masseaktion sætte lejrens kontrolmekanismer ud af funktion, skriver de på deres hjemmeside.

Og aktionen får opbakning af de mange præster.

Asylansøgere behandles »umenneskeligt« Præst og medstifter af Præsteinitiativet Bodil Hindsholm Hansen erkender, at opbakningen til 'Luk lejren'-aktionen er kontroversiel.

Enkelte af præsterne i netværket har decideret advaret mod aktionen.

»Der er gået mange overvejelser forud, for det er netop kontroversielt på grund af angsten for, at det kommer til konfrontation med politiet, og angsten for at traumatisere asylansøgerne yderligere«.

»Men vi er enige om hovedmålet, at hjælpe asylansøgerne. Og vi er enige i, at asylansøgernes situation er fuldstændig uholdbar og umenneskelig«, siger præsten.

Præsterne vil ikke bryde loven
Hun vedkender sig, at selv om Præsteinitiativet kun vil deltage i demonstrationen, men ikke i 'civil ulydighed', vil præsterne sandsynligvis blive slået i hartkorn med alt, hvad der sker den dag.

»Det vil vi, og derfor har vi også formanet de unge mennesker til at smide sig fladt på jorden, hvis der er optræk til konfrontation med politiet. De er godt klar over, at de skal passe meget på, fordi de kan ødelægge meget for de asylansøgere, de gerne vil hjælpe«, siger hun.

Hvad gør Præsteinitiativet, hvis der bliver ballade?

»Vi opfordrer vores kolleger til at være værne- og skytsengle«.

Betyder det, at I vil stille jer imellem politi og aktivister?

»Det vil jeg helt lade være op til mine kollegers lynsnare reaktion«, siger Bodil Hindsholm Hansen, som personlig mener, at den megen ballade omkring Ungdomshuset har skadet aktivisme i Danmark.

Kender ikke meddemonstranter

Hun har dog kun været i e-mail-korrespondance med 'Luk lejren' og ved derfor reelt ikke, hvem der står bag, eller hvor stort overlappet er med det aktivistmiljø, som stod bag Ungdomshus-urolighederne.

»Jeg kender dem kun fra vores mailkorrespondance, og de er ikke del af mit normale netværk. Men jeg fornemmer en meget bred tilslutning, og at de er meget seriøse«.

Men er det ikke risikabelt at associere Præsteinitiativet med aktivister, I ikke kender?

»Alting er risikabelt. Men vi har prøvet alt. Præsterne har prædiket fra præstestolen og taler om det her hver eneste søndag. Vi har sendt breve til ministeriet, bombarderet aviserne med læserbreve, som næsten aldrig kommer i, og så videre. Men der sker ingenting«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce