Talstærkt politi var mødt op for at forhindre demonstranterne i at klippe hul i hegnet til Sandholm-lejren og komme ind på området.
Foto: Thomas Borberg

Talstærkt politi var mødt op for at forhindre demonstranterne i at klippe hul i hegnet til Sandholm-lejren og komme ind på området.

Danmark

Røde Kors: Urolighederne har været ubehagelige for beboerne

Ifølge Røde Kors har dagens demonstration påvirket beboerne i Sandholm-lejren. Det er dog ikke Luk Lejrens indtryk.

Danmark

De beboere, der var tilbage i Sandholmlejren, oplevede dagens demonstration uden for lejren som meget ubehagelig.

Det siger Røde Kors' asylchef, Jørgen Chemnitz, til Ritzau.

»De scener, som vi kunne se på tv, ville vi gerne have undværet. For beboernes og også for personalets skyld«, tilføjer han.

Heldigvis drev den tåregas, som politiet kastede mod nogle af demonstranterne, ikke ind over lejren. Vinden var nemlig i det »rigtige« hjørne.

Ikke demonstranternes indtryk Ifølge talsperson for Luk Lejren Pil Christensen er det dog ikke deres indtryk, at nogle beboere har lidt overlast under demonstrationen.

Hun var selv en del af gruppen, som var helt oppe ved hegnet omkring lejren, og her så hun flere beobere stå og klappe ad dem på en bakketop.

Hun fortæller også, at Luk Lejren har været i dialog med lejrens beboere i løbet af de sidste seks måneder.

Ikke en fredelig demonstration
Ifølge Jørgen Chemnitz accepterer Røde Kors, som driver lejren, folks ret til at ytre sig omkring regeringens udlændingepolitik.

»Vi har også haft en god dialog med de folk, der står i spidsen for demonstrationen, og fået det indtryk, at de absolut var indstillet på en fredelig aktion. Men vi kunne godt være nervøse for, om de havde fuldstændigt greb om tingene, og desværre virker det, som om nogle af dem, der er mødt op, vil noget andet end en fredelig demonstration«, fortæller asylchefen til Ritzau.

Pil Christensen kan ikke genkende det billede Jørgen Chemnitz tegner.

»Hvis Jørgen Chemnist havde gidet at komme ud, ville han have set, at alle demonstranter overholdt ikke-voldeligheds-kodekset«, siger hun til Politiken.dk.

Få beboere
Jørgen Chemnitz siger til Ritzau, at der var meget få familier tilbage i Sandholmlejren. Mange havde benyttet sig af Røde Kors' tilbud om en udflugt til Marienlyst på Falster, mens andre kunne gøre brug af deres netværk uden for lejren.

Til gengæld havde Røde Kors 'i dagens anledning' indkaldt ekstra personale.

»Vi kunne ikke fjerne deres opmærksomhed fra begivenhederne, som vi fulgte på fjernsynsskærmen. Men vi gjorde alt for at give dem nogle frirum i form af forskellige aktiviteter, ligesom vi også havde åbnet cafeteriet«, siger Jørgen Chemnitz til Ritzau.

Nogle af beboerne har dog hilst dagens demonstration velkommen.

»Der er flere beboere, som har udtrykt glæde ved at nogen taler deres sag«, siger Jørgen Chemnitz til TV 2 News.

Svært at vurdere efterspil
Jørgen Chemnitz tør ikke vurdere, hvilken betydning dagens begivenheder kan få for den fortsatte debat om asylansøgernes situation.

»Det kan vel gå begge veje. Men vi ser meget gerne, at der bliver sat fokus på beboernes vanskelige situation. En situation, der bliver værre og værre, og som vi ikke kan ændre. Til gengæld gør vi vores bedste for at lindre forholdene for disse mennesker«, siger asylchefen til Ritzau.

Negativ effekt for lejren

Demonstrationen kan dog få en negativ effekt for selve lejren mener Jørgen Chemnitz.

»Hvis det her er noget, som folk tager afstand fra, så er det beklageligt, hvis den afstand kommer til at påvirke lejren«, siger han til TV 2 News.

Pil Christensen mener dog ikke, at Jørgen Chemnitz har noget at være bange for, tværtimod.

»Der er rigtig mange mennesker, som har set, at der er en mulighed for at handle mod det her«, siger hun.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce