Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Det kan få familier til at forlade Nørrebro, hvis to af bydelens udflytterbørnehaver lukkes, siger Sofie Plenge, hvis søn går i udflytterbørnehaven Spanager.
Foto: SØREN SCHNOOR

Det kan få familier til at forlade Nørrebro, hvis to af bydelens udflytterbørnehaver lukkes, siger Sofie Plenge, hvis søn går i udflytterbørnehaven Spanager.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nørrebro er truet af familieflugt

Snart er der kun skyderier, forurening og utryghed tilbage, mener forældre, efter kommunen vil lukke udflytterbørnehaver.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stik imod Københavns Kommunes intentioner om at fremme integrationen på Nørrebro føler velfungerende, ressourcestærke familier sig presset ud af bydelen.

Og det er kommunens skyld.

Sådan lyder det fra utilfredse forældre med bopæl i bydelen, der for tiden er mere kendt for skyderier, utryghed og luftforurenede veje end for barnevogne og grønne områder.

Forældrene reagerer på, at Københavns Kommune planlægger at lukke to af områdets børnehaver, der dagligt kører i bus til grønne områder uden for byen. Til gengæld vil kommunen give bus og grønt område til børn i andre bydele, hvor der - i modsætning til Nørrebro - er mangel på børnehavepladser.

»Vi har mange gange overvejet, om vi skulle flytte væk fra Nørrebro. Vi har opvejet for og imod - og er blevet. Men nu er vægtskålen efterhånden ved at tippe«, siger 30-årige Sofie Plenge.

Har fået nok af Nørrebro Hun er mor til Sylvester på tre år, som går i udflytterbørnehaven Spanager. Den samler børn op fra kvarteret omkring Mimersgade, hvor skyderier ikke er en sjældenhed.

Sofie Plenge er frustreret over, at børnehaven, der holder til på en eng i Lille Skensved, muligvis skal lukkes. Så stor er familiens frustration, at den overvejer at flytte fra bydelen, hvis deres udflytterbørnehave lukkes.

»Det er en klar tendens på Nørrebro lige nu. Folk har simpelthen fået nok. Lukning af vores udflytterbørnehaver er dråben«, siger hun.

Bliver vækket af skud
Familien, der også tæller manden Niels og datteren Sigrid, bor i en lejlighed på Ægirsgade. Sylvesters børnehaves bus kører hver morgen fra et gadehjørrne længere nede ad gaden, og lige ved siden af ligger Nannasgade, hvor der i mandags blev affyret skud.

»Sigrid lå og sov i vuggestuen og blev vækket af skuddene, der lød i gaden«, fortæller Sofie Plenge, der trods uroen i gaderne er glad for at bo med sine børn på Nørrebro. I hvert fald så længe de kan komme ud af byen i dagtimerne.

»Når Sylvester er i udflytterbørnehave, ved jeg, at han under ingen omstændigheder kommer til at opleve, at nogen kører rundt og skyder i gaderne, som de gjorde forleden i Nannasgade. Han kommer ud i den friske luft og kommer hjem med røde kinder«.

Ressourcestærke elever vil mangle i skolen

Hun beskriver børnene i børnehaven Spanager som børn af »velfungerende, ressourcestærke forældre«. Og den slags forældre skal der også være tilbud til på Nørrebro, mener hun.

»Hvis man vil fastholde ressourcestærke mennesker her, er man nødt til at nurse os lidt. Det gør rent faktisk en forskel, om vi bliver boende i området. Hvis bare 10 af de 50 børn i vores børnehave flytter ud af byen på grund af lukningen, vil de mangle ovre på Rådmandsgades Skole om nogle år. De bidrager meget positivt i den befolkningssammensætning, her er. Hvis man vil have, at integrationen skal lykkes på Nørrebro, skal der være plads til familier som vores«, siger hun.

Københavns Kommunes børne- og ungdomsudvalg planlægger at lukke to af Nørrebros udflytterbørnehaver. I aften holder forældrene fra bydelens 16 udflytterbørnehaver stormøde. De håber stadig at kunne få politikerne til at skifte mening.

»Forleden var der møde i børnehaven, hvor folk sad med tårer i øjnene og sagde, at børnehaven er det eneste, der holder dem i bydelen. Denne her plan gør kun, at Nørrebro bliver endnu mere belastet, så vi samler os nu og håber, politikerne vil lytte«, siger Sofie Plenge.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden